Nieuwsartikel bron: www.gaellemuun.nl alle rechten voorbehouden.

Gaellemuun en de Gaellemunigers

Voorbeschouwing

Datum: zaterdag 25-01-2020

Er zijn van die beroepen waarvan je geen idee hebt wat zo’n baan nu eigenlijk inhoudt. Soms zie je vacatures voorbij komen met ingewikkelde Engelse functiebenamingen, waarbij je je helemaal niets kunt voorstellen en dan denk ik vaak; ‘Wat doet zo iemand voor werk en weten ze zelf eigenlijk wel wat hun baan inhoudt?’

Dat een CEO (Chief Executive Officer) gewoon een Algemeen Directeur is en een Office Manager een veredelde Directiesecretaresse is, weet iedereen tegenwoordig wel. Maar dat een Executive Compensation Manager eigenlijk maar een gewone salarisadministrateur is, tja, daar heb je mijns inziens toch wel een beetje fantasie voor nodig.

Het schijnt dat je zelfs betere mensen krijgt als je de functie een ‘chiquere’ naam geeft en de dure titels zelfs een hoog salaris deels kunnen vervangen. Dure titels zijn namelijk een manier om stafleden te belonen zonder daarvoor extra te betalen. Titels zijn goedkoop maar strelen het ego en zorgen ervoor dat de buitenwereld doorheeft dat er met hen niet te spotten valt.

Ik ben eens op zoek gegaan naar andere hoogdravende vacature titels en heb er een paar gevonden:

- Analyst Executive Compensation

- Business Intelligence Consultant

- Strategy Director Content Services

- Junior Quantitive Analyst

- Senior Diagnostic Toolset Engineer

- Beverage Dissemination Officer 

Bij ‘junior’ en ‘senior’ kan ik me wel wat voorstellen, maar bij de rest denk ik echt: ‘Wat is dat in vredesnaam voor een baan?’ Ook als ik de vacaturetekst doorlees, word ik nog steeds niet veel wijzer, want ook daar wordt met onbegrijpelijke kreten gesmeten. 

Mijn volgende interviewpartner heeft zo’n beroep, hij heeft weliswaar geen chique Engelse functiebenaming, maar toch kon ik me niet zo goed voorstellen wat het werk inhoudt. Ik dacht eigenlijk: ‘Hé, dat is een luizenbaantje, lekker ‘s zomers in de buitenlucht vertoeven en ’s winters… tja, wat doe je dan eigenlijk ’s winters?

De afspraak voor het interview was nog een beetje passen en meten en dat lag niet aan mijn agenda, de agenda van mijn interviewpartner was namelijk al aardig vol. Ik begon nu toch een beetje argwaan te krijgen, want als je ’s winters niks te doen hebt, waarom is het dan zo moeilijk een afspraak te maken voor een interview van pak ‘m beet een uurtje.

Dus met een grote dosis nieuwsgierigheid toog ik naar mijn afspraak en kwam erachter, dat dit beroep veel meer inhoudt dan dat ik voor mogelijk hield.

Gepubliceerd op zaterdag 25-01-2020 door Aline Mateboer 4129 keer gelezen.