Nieuwsartikel bron: www.gaellemuun.nl alle rechten voorbehouden.

Gaellemuun en de Gaellemunigers

René van der Weij, de gedreven trainer van SC Genemuiden

Datum: zondag 01-03-2020

SC Genemuiden staat inmiddels weer in de bovenste gelederen van de competitie, weliswaar net niet in de top drie maar toch op plaats vier, achter Staphorst, Eemdijk en ACV. 

De 38-jarige voetbalcoach René van der Weij is nu ruim een jaar hoofdtrainer bij SC Genemuiden en heeft sindsdien al een behoorlijk aantal successen geboekt. 

Ik had een leuk gesprek met hem over zijn reden om te wisselen van VV Buitenpost naar SC Genemuiden, zijn doelen als voetbaltrainer en natuurlijk ook over een aantal persoonlijke dingen. En ik mocht getuige zijn van de thuiswedstrijd tussen SC Genemuiden en SV Urk. Ik was nog nooit eerder bij de plaatselijke voetbalclub geweest en heb, behalve een keer een wedstrijd van het Nederlands elftal in de Arena (tegenwoordig Johan Cruijff ArenA), nog nooit een live voetbalwedstrijd gezien. 

Sportclub heeft fanatieke fans en zodra het er ook maar een beetje op leek dat de scheidsrechter zich tegen de spelers van Genemuiden keerde of de voetballers uit Urk in hun ogen een overtreding begingen, werden er vanaf de tribune behoorlijke krachttermen richting de scheidsrechter en de tegenstander geroepen. Gelukkig werd de wedstrijd door SC Genemuiden gewonnen met 2-0, beide doelpunten werden gemaakt door Kay Velda. 

Lees hier onder het interview met de voetbaltrainer. 

Kun je in het kort vertellen wat het werk als voetbaltrainer inhoudt?

Het is eigenlijk best breed, we hebben een spelersgroep van 24 jongens en een staf bestaande uit zeven mensen. Je moet zorgen dat de spelers optimaal presteren, dat ze zich goed voelen en plezier hebben in dat wat ze doen en je moet voldoende communiceren. Daarnaast ben je ook het uithangbord van een club, je staat toch vaak in de kijker, vooral voor en na een wedstrijd. Bovendien ben je vaak het aanspreekpunt en je moet je club goed vertegenwoordigen.

Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek eruit?

We trainen drie keer per week, maandag dinsdag en donderdag. Op maandag is de training meer gericht op kracht en daarna gaan we nog verder op het veld en hebben we de nabespreking van de vorige wedstrijd. Dinsdag staat in het teken van conditionele training, dan trainen we wat fanatieker en wat harder en donderdag gaan we richting de tegenstander werken die dan die zaterdag op het programma staat. Maar we draaien het ook wel eens om. Zaterdag is dan altijd de wedstrijd. Bij een thuiswedstrijd is iedereen hier om 13.00 uur, om 14.30 uur begint de wedstrijd die tot 16.15 uur duurt. Naar uitwedstrijden gaan we vaak met de bus, want dat is toch meestal wat verder weg en soms wel anderhalf uur rijden.

Heb je voor de kracht- en conditionele trainingen ook nog een speciale trainer?

Nee, dat doe ik gezamenlijk met de staf. Ik zit zelf ook in die wereld, ik ben personal trainer en beweegcoach, dus op zich weet ik wel een klein beetje hoe het gaat. Maar in de staf hebben we ook mensen die krachttraining geven. We hebben zelf ook een keeperstrainer dus we hebben eigenlijk allerlei disciplines in de staf zodat je dat samen kunt doen. Een goede samenwerking vind ik heel belangrijk.

Was je zelf een goede speler?

Ik ben begonnen bij Cambuur in het jeugdelftal en daarna heb ik de overstap gemaakt naar Heerenveen tot en met het tweede elftal. Daarna ben ik weer terug gegaan naar Cambuur, waar ik vijf jaar in het eerste elftal heb gespeeld en vervolgens heb ik ook nog bij Harkemase Boys in het hoogste amateurniveau gespeeld. Op m’n 29e ben ik gestopt en ben ik trainer geworden. Ik vond de voetballerij zo leuk dat ik gewoon in het wereldje gebleven ben.

Hoe ben je in Genemuiden terecht gekomen?

We speelden vorig jaar met m’n oude club Buitenpost twee keer in Genemuiden en waarschijnlijk ben ik toen opgevallen. Ze zijn me een beetje gaan volgen en op het moment dat de trainer van SC Genemuiden aangaf dat hij wegging, was ik ook wel aan een nieuwe uitdaging toe. We zijn toen in gesprek geraakt en het klikte van beide kanten.

Wilde je altijd in de voetbalwereld werken?

Ik was 14 jaar toen ik bij Cambuur begon in het jeugdelftal. Ik moest van m’n ouders wel m’n school afmaken, want je weet maar nooit. Het is namelijk voor weinig mensen weggelegd om op hoog niveau te voetballen en je boterham daarmee te verdienen. Sinds ik in het profvoetbal zat, wist ik al wel dat ik het zo leuk vond dat ik het wilde blijven doen.

Hoe lang ben je voetbaltrainer?

Het is nu m’n eerste jaar bij SC Genemuiden en daarvoor ben ik zes jaar bij Buitenpost geweest. Daarvoor heb ik ook nog wat andere amateurclubs gehad, dus ik ben  al zo’n jaar of 10 voetbaltrainer.

Heb je hiernaast nog ander werk?

Ik ben zoals ik al aangaf beweegcoach en dat doe ik 34 uur in de week, dus bijna fulltime. Ik werk o.a. met mensen met aangeboren hersenletsel en mensen met obesitas. Ook geef ik drie uur spinning in de week.  Ik werk ook met mensen van CIOS-opleidingen en mensen die willen omscholen naar een fitness opleiding, dus best heel breed.

Ik ben altijd met mensen bezig en probeer mensen te helpen, dat is wat ik leuk vind.

Wat is je grootste uitdaging in je werk als voetbaltrainer?

In eerste instantie de jongens ontwikkelen en beter maken en ze zien groeien. Ik vind het heel belangrijk dat ze plezier hebben, met plezier naar de trainingen komen en ook met plezier weer naar huis gaan. Samen tot prestaties komen is wel een uitdaging.

Wat zijn de leuke kanten aan je werk en wat de minder leuke?

Verliezen is nooit leuk! Er zijn niet zo heel veel dingen die ik eigenlijk niet leuk vind. Ik doe op m’n werk leuke dingen en ben met mensen bezig. Je komt natuurlijk ook wel eens negatieve mensen tegen die niet te prikkelen zijn en dat heb je ook wel met voetballers. Bovendien heb je niet altijd met iedereen een klik zoals je dat eigenlijk wel zou willen. Maar ik heb veel plezier in de dingen die ik doe en heb een leuke spelersgroep.

Voor welke voetbalclub anders dan SC Genemuiden ben je fan?

Uiteraard Cambuur waar ik heb gespeeld, want ik kom uit Leeuwarden. PSV volg ik eigenlijk al van jongs af aan, dat vind ik een mooie club.

Wat zijn je doelen met SC Genemuiden?

Uiteraard zo hoog mogelijk spelen, dat moge duidelijk zijn. De jongens ontwikkelen, zodat ze beter worden en wellicht na een aantal jaren een grotere overstap kunnen maken. En ik wil ook proberen zo veel mogelijk supporters hier naar toe te krijgen zodat  iedereen het leuk vindt naar Sportclub Genemuiden te komen om naar de voetbalwedstrijden te kijken. Dat gaat nu met vallen en opstaan, maar we moeten er wel naar toe dat we structureel bovenin meedraaien.

Komen alle spelers in het team uit Genemuiden?

We hebben een paar jongens die wat van verder weg komen maar ook een aantal uit Genemuiden, dat is een goede mix. De jongens hebben allemaal een baan of ze zitten nog op school, ze doen het voetballen naast werk of opleiding. We hebben ook hele goede sponsors hier, dat is ook fijn.

Wie is volgens jou de grootste voetballer ooit?

Op dit moment denk ik toch wel Messi. Ik heb niet zo heel veel van de voetballers van vroeger meegekregen, wel beeldmateriaal gezien natuurlijk, maar voetbal ontwikkelt zich behoorlijk. Er zijn mensen die vinden Cruijff de beste voetballer of Maradonna. Die heb ik natuurlijk niet zo heel veel zien spelen en om daar dan een waarde aan te geven vind ik moeilijk. Messi zie ik natuurlijk wel en dat vind ik wel de allerbeste.

Wat voor ambities heb je zelf nog?

Ik wil graag op een zo hoog mogelijk niveau trainer worden, wellicht in de profwereld als assistent-trainer maar op korte termijn zo hoog mogelijk komen in de amateurwereld. Op dit moment zit ik goed op m’n plek, ik heb het goed naar m’n zin en het is een prima niveau.

Heb je een leuke anekdote?

Ik was zelf als speler wel een beetje een boefje en haalde wel eens streken uit en dat zit als trainer nog steeds wel in me. Maar als trainer ben je toch wat meer een voorbeeld en kan ik me geen hele gekke dingen veroorloven.

De trainer van Cambuur, Henk de Jong, had altijd een trekje en ijsbeerde door de kleedkamer heen en weer. Na afloop van zijn afscheidswedstrijd had ik mijn tas met allemaal dakpannen daarin midden in de kleedkamer gezet, want ik wist dat hij die aan de kant zou schoppen. Dat gebeurde dus ook en hij heeft wel ‘even’ last van z’n teen gehad. Dat zijn wel grappige dingen.

Heb je een rolmodel?

Ja, sowieso m’n ouders en m’n vrouw, die me altijd gesteund hebben en achter me hebben gestaan. Henk de Jong is heel belangrijk geweest in m’n carrière, zowel als speler en ook als trainer en we hebben veel contact gehouden. Ik vind hem wel een uithangbord voor de sport en het is ook een mooi mens.

Met wie zou je een dagje willen ruilen?

Ik zou wel eens met iemand willen ruilen die in de gehandicaptenzorg zit. Het lijkt me heel erg mooi om met verstandelijk beperkte mensen iets te gaan doen. Dat is wel een heel contrast met wat ik nu doe, maar ik zou graag eens willen zien hoe die mensen dat doen.

En natuurlijk zou ik ook wel eens een dagje willen ruilen met een trainer op het allerhoogste niveau.

Vertel eens iets over je jeugd.

Ik heb altijd in Stiens gewoond, een dorp vlakbij Leeuwarden. M’n ouders gingen scheiden toen ik 4 jaar oud was en m’n vader ging daarna in Leeuwarden wonen. Ik bleef in Stiens tot m’n twaalfde, waarna ik ook naar Leeuwarden ging om bij Cambuur te gaan spelen. Ik kwam dus automatisch steeds meer in Leeuwarden, ook omdat ik het voortgezet onderwijs daar volgde. Door de week was ik dus eigenlijk altijd in Leeuwarden en in het weekend in Stiens. Het was in die tijd gewoon ’s morgens opstaan, naar school, trainen, naar huis, slapen en de volgende dag weer opnieuw, zo ging dat dus en mijn dagen waren op deze manier ingevuld. In het weekend was je wel eens vrij en  dan ging ik ook vaak met vrienden naar een voetbalwedstrijd kijken. Dus ik zat eigenlijk van jongs af aan al in de wereld van voetbal.

Ik heb een broer die 4 jaar jonger is en stiefbroer, die is 4 jaar ouder, beiden doen niets met voetbal.

Ben je getrouwd heb je kinderen?

Ik ben getrouwd met Natasja en heb twee kinderen, Roan van 15 en Indy van 5 jaar.

Wat doe je om te ontspannen?

Ik probeer dan met het gezin leuke dingen te doen, een dagje weg bijvoorbeeld en op die momenten  ben ik helemaal niet met voetbal bezig. Door de week en op zaterdag is het alleen  maar voetbal wat de klok slaat en zondag is dan een vrije dag en probeer ik even niks te doen. Vrijdagavond ben ik ook meestal thuis en dan gaan we nog wel eens een hapje eten.

Beoefen je nog een andere sport?

Nee, niet echt, ik geef wel drie tot vier uur spinning in de week, ook om zelf een beetje fit te blijven, maar voor de rest  heb ik daar geen tijd voor.

Waar ga je naar toe op vakantie?

Altijd naar de zon. We zijn nu in de winter 12 dagen naar Mexico geweest. Voor de kinderen gaan we naar Turkije, dat vinden ze leuk, dus altijd wel zon en zee.

Heb je hobby’s?

Nee, niet echt. De dingen die je doet moet je gewoon goed doen, dat probeer ik en dan blijft er niet zo veel tijd voor andere dingen.

Wie kookt er bij jullie thuis?

Dat verdelen we, ik kook drie dagen en m’n vrouw drie dagen. Ik heb het geluk dat m’n vrouw erg goed kan koken. Het hangt er ook een beetje van af wie er thuis is, maar in principe koken we allebei.

Wat is je lievelingseten en wat lust je absoluut niet?

Vis lust ik niet, dat vind ik echt vreselijk. Kibbeling gaat nog wel maar voor de rest geen vis. M’n lievelingseten is toch wel Mexicaans en  Roti vind ik ook heel lekker. Als we uit eten gaan, dan is dat vaak naar een Mexicaans of een Grieks restaurant.

Drink je liever koffie of thee, bier of wijn?

Ik drink nooit koffie, ook nooit gedaan en thee drink ik af en toe als het koud is. Bij het eten drink is soms wel een glas wijn maar bier drink ik zelden of nooit.

Naar welke muziek luister je graag?

Dat is best breed, ik rijd natuurlijk veel, sowieso al een uur heen en terug naar Leeuwarden en dan luister ik van alles en nog wat, van Nederlandstalig tot housemuziek.

Wat baart je zorgen?

Ik vind het wel een beetje beangstigend dat er zo weinig aan bepaalde ziektes gedaan kan worden. M’n beste vriend bijvoorbeeld heeft kanker en is uitbehandeld in Nederland maar gaat nu wel een nieuw behandeltraject in het buitenland doen. In Nederland zijn we maar bezig met regeltjes en wetten en als een behandeling niet wettelijk erkend is dan mag het niet. De wetenschap gaat wel steeds verder, maar er zijn nog steeds heel veel mensen die ziek worden en waar we niks aan kunnen doen. Dat baart me wel zorgen.

Wat vind je bijzonder aan de Gaellemunigers?

Het zijn eerlijke en open mensen, wel zwart wit, want goed is goed en fout is fout. Het is een hechte gemeenschap, ze steunen elkaar en komen voor elkaar op. Dat vind ik hele positieve dingen. Ik heb eigenlijk ook nog geen negatieve dingen meegemaakt hier. Wel merk ik dat als iets niet helemaal lukt, het vaak wel ietsje doorslaat naar het  negatieve.  Maar ik ben altijd positief ingesteld en probeer dat dan weer een beetje om te buigen.

 

Deze keer ben ik van alles te weten gekomen over de voetbalwereld m.n. over de trainer van onze lokale voetbalclub SC  Genemuiden en vond het uiterst interessant om deze sport eens van dichtbij mee te maken.

 

DSC_9694.JPG
DSC_9694.JPG
DSC_9723.JPG
DSC_9723.JPG
DSC_9777.JPG
DSC_9777.JPG
DSC_9778.JPG
DSC_9778.JPG
DSC_9779.JPG
DSC_9779.JPG
DSC_9793.JPG
DSC_9793.JPG
DSC_9811.JPG
DSC_9811.JPG
DSC_9813.JPG
DSC_9813.JPG
DSC_9815.JPG
DSC_9815.JPG
DSC_9890.JPG
DSC_9890.JPG
DSC_9892.JPG
DSC_9892.JPG
DSC_9933.JPG
DSC_9933.JPG

Gepubliceerd op zondag 01-03-2020 door Aline Mateboer 5086 keer gelezen.