Nieuwsartikel bron: www.gaellemuun.nl alle rechten voorbehouden.

XtraKragt: Een leerwerk-boerderij met een toeristisch tintje

Datum: donderdag 28-05-2020

XtraKragt is een sociale onderneming aan de rand van de N.O.P. Naast ons regulier akkerbouwbedrijf bieden wij de ruimte om met wat xtra kracht je competenties in stand te houden of verder te ontwikkelen.

Medio 2018 zijn we van start gegaan met recreatieve activiteiten op ons akkerbouw bedrijf de Zuiderkrib. Gelegen op een bijzondere plek nabij de Zwartemeerdijk met fietspad, het Waterloopbos, kunstwerk Pier+horizon en het oude land. Een prachtige omgeving die veel toeristen trekt.

Dit willen we extra stimuleren door de bloemen pluktuin – het bieden van ondersteunende horeca – het bieden van een informatiepunt met een stukje geschiedenis en verkoop van streekproducten. Naast dienstverlenend zullen er ook onderhoudswerkzaamheden of administratieve taken op de boerderij zijn.

Voor wie?

Dit willen we niet alleen doen, maar juist door een werkplek te bieden aan (jong) volwassenen met afstand tot de arbeidsmarkt, als onderdeel van de maatschappij. Niet voor iedereen is het verkrijgen van werk een haalbare vorm…..

Ook voor jongeren die vroegtijdig school verlaten, kunnen wij een vorm van structurering bieden in de dag.

Op dit moment hebben we ruimte en ben je van harte welkom voor een corona proof kijkje op de boerderij. (E: info@xtrakragt.nl)

Werkzaamheden

Vanaf februari kunnen we bezig voor de bloemen PLUKtuin, een vrij toegankelijk activiteit op de boerderij. Denk hierbij aan zaaien, tuinonderhoud, grasmaaien, boeketten plukken en workshops voorbereiden. Iets lekkers bakken of een soep met eigen ingrediënten. Inmaken van wat de boerderij ons biedt. Het erf op de boerderij biedt diverse werkzaamheden als snoeien, zagen, vegen, reparatie klussen. In de zomermaanden zetten we voor de fietsers een mand met koffie op de dijk – Koffie van Keet genaamd en organiseren we diverse evenementen als: kofferbakmarkten in de WEI, fietstochten of exposities in de schuur. Hier kunnen we dan ook creatieve invullingen aan geven. Dit biedt weer administratieve taken zoals de PR. In de wintermaanden kunnen we uitwijken naar creatieve taken als: pimpen van meubels, keramiek of druktechnieken in het atelier. Werkzaamheden die vallen onder de dienstverlening, buitendienst en administratieve tak.

Werkdagen

We zijn 2 dagen per week open. Op maandag en donderdag. Van 9.00-14.50 kan je bij XtraKragt terecht. Zelfstandig reizen stimuleren wij, vervoer is in overleg.

POP en evaluatie

Afhankelijk van je hulpvraag en je interesses komen we tot een Persoonlijk Ontwikkelplan, waarin we vastleggen wie je bent, waar je staat maar ook wat je wilt leren. Dit is een leidraad voor je verdere werkzaamheden. We werken vanuit de methode EIM. 4 x per jaar hebben we een evaluatie moment en 1 x per jaar herzien we het plan.

Tarieven

Op dit moment kan je met een PGB of d.m.v. onderaannemer schap bij XtraKragt terecht.

Gepubliceerd op donderdag 28-05-2020 door Redactie|KN 677 keer gelezen.