Nieuwsartikel bron: www.gaellemuun.nl alle rechten voorbehouden.

(BE)TEKENEN, expositie van de werken van tekenares Katrina Groen

In augustus en september zal Katrina Groen haar werken tentoonstellen in 't Olde Stadhuus

Datum: donderdag 08-08-2019

foto: Aline Mateboer

Via via kwam ik in contact met kunstenares Katrina Groen, die  vanuit Canada geïmmigreerd is naar Nederland. Ze is getrouwd met Joost, samen hebben ze een zoontje Thijs en Katrina is in verwachting van hun tweede kindje. Op het moment wonen ze in Hasselt maar ze hebben een huis gekocht aan de Kamperzeedijk en zullen binnenkort gaan verhuizen.

Katrina is Canadese met Nederlandse roots. Haar Nederlandse vader, die inmiddels de Canadese nationaliteit heeft aangenomen, emigreerde als jonge man naar Canada omdat hij destijds in Nederland geen werk kon vinden, maar wel in Canada aan de slag kon in het onderwijs. Hij ontmoette Katrina’s moeder, die ook Nederlandse ouders had. Het stel kreeg 6 kinderen, waarvan Katrina de vierde is, en vestigde zich in British Columbia.

Katrina is een geweldige tekenares en wilde na de high school kunst studeren. Omdat ze al eens in Nederland was geweest en de kunstgeschiedenis en -cultuur toch wat meer speelt in Europa, wilde ze haar opleiding graag in Nederland volgen en werd ze aangenomen op de kunstacademie in Groningen.

Op 19-jarige leeftijd vertrok Katrina dus  in haar eentje naar Nederland en ging bij haar oom en tante in Drachten wonen. Ze begon haar vierjarige studie in 2011 en studeerde af in 2015, ontmoette kort daarna haar man Joost en een jaar later trouwden ze.

Omdat haar man wel in Canada op vakantie was geweest, maar niet echt wist wat het betekende om in Canada te leven, besloten ze in Canada te gaan wonen om daarna te beslissen in welk land ze zich uiteindelijk zouden gaan vestigen. Joost is werkzaam in de jacht- en scheepsbetimmeringsbranche en omdat  in Canada niet heel veel werk voor hem was, besloten ze toch om na drie jaar in Canada gewoond te hebben, naar Nederland te verhuizen. Ze wonen hier nu iets meer dan een jaar en de bedoeling is dat ze hier definitief blijven.

Katrina werkt twee dagen peer week als invalskracht op de Pieter Zandt scholengemeenschap en geeft daar Engelse les. Omdat haar Canadese diploma’s niet geldig zijn in Nederland moet ze binnen vier jaar haar docentenopleiding afronden en binnenkort begint ze hier aan. De opleiding duurt twee jaar en daarna is ze volledig bevoegd om hier als lerares Engels aan de slag te gaan. Wel heeft ze aangegeven dat haar gezin altijd op de eerste plaats komt.

Op mijn vraag hoe het komt dat ze bijna accentloos Nederlands spreekt zegt ze dat ze natuurlijk wel gedwongen was om Nederlands te leren. Bij haar oom en tante werd  alleen maar Nederlands en Fries gesproken en uiteraard werd er op school ook alleen maar in het Nederlands les gegeven. Bovendien wilde ze zelf ook zo snel mogelijk Nederlands leren, want ze vindt dat je de taal van het land waar je woont machtig moet zijn.

Naast haar grote hobby tekenen houdt ze zich ook nog bezig met fotografie. Niet met een moderne spiegelreflexcamera, maar op de ouderwetse manier met een camera obscura, een  verduisterde ruimte waarbij in een van de wanden een klein gaatje is aangebracht. Het hierdoor invallende licht werpt een afbeelding van de buitenwereld op de tegenoverliggende wand.

Omdat ze vindt dat de twee dingen, tekenen en fotografie,  niet echt bij elkaar passen, wil Katrina wellicht later nog eens een aparte expositie aan de fotografie wijden.

Graag zou ze ook kunstlessen of -workshops willen geven, maar ook privélessen behoren tot de mogelijkheden evenals het tekenen van opdrachten.

Katrina werkt m.n. met grafietpoeder en behalve collageachtige tekeningen, maakt ze ook prachtige levensechte tekeningen van dieren. Thuis heeft ze in de kinderkamer een hele wand met dieren getekend. Deze heeft ze eveneens uitgebracht als een serie wenskaarten, die te koop zijn tijdens de expositie.

In ’t Olde Stadhuus hangen werken van 2013 tot nu. Het zijn o.a. realistische portretten, maar ook heeft ze een collage gemaakt van twee hersenpannen, de ene een gezonde hersenpan en de andere een hersenpan die is aangetast door dementie. De inspiratie hiervoor kreeg ze van haar oma, die dement was.

Ze houdt erg van motoronderdelen en deze heeft  ze o.a. verwerkt in een enorme tekening van een glas in lood kerkraam. Ook hangt er een prachtige tekening van het interieur van de Dom in Keulen. 

Sommige van haar tekeningen hebben een betekenis, maar ze maakt ook tekeningen die gewoon mooi zijn om naar te kijken en verder geen bedoeling hebben.

De titel die ze voor deze expositie heeft gekozen is daarom ook (be)tekenen.

De officiële opening van de expositie is zaterdag 31 augustus a.s. van 14.00-16.00 uur en iedereen is van harte welkom.

Katrina is in de maand augustus  iedere dinsdagmorgen van 09.00-12.00 uur aanwezig op de locatie. Bovendien  neemt ze dan tekenspullen mee, zodat men onder haar begeleiding ook zelf een tekening kan maken.

 

IMG_4771.JPG
IMG_4771.JPG
IMG_4772.JPG
IMG_4772.JPG
IMG_4773.JPG
IMG_4773.JPG
IMG_4774.JPG
IMG_4774.JPG
IMG_4775.JPG
IMG_4775.JPG
IMG_20190808_091116_resized_20190808_125615824
IMG_20190808_091116_resized_20190808_125615824

Gepubliceerd op donderdag 08-08-2019 door Aline Mateboer 1016 keer gelezen.