MENU
Nieuws plaatsen

Nieuwstip: redactie@gaellemuun.nl |  WeTransfer |       


Zondag 29 november 2020 Algemeen:


Alle luiemottes eerste prijs

Sijm van Lente prijst deelnemers bij de prijsuitreiking

Allemaal de eerste prijs
Allemaal de eerste prijs
foto: Klaas Noordstra

Genemuiden - Vanavond was de prijsuitreiking voor alle deelnemers aan de luiemotte viering dit jaar. Geen eerste of tweede prijs, maar allemaal de hoofdprijs. Alle kinderen kregen een mooie medaille.

Vroeger ging dat anders zo vertelde Sijm van Lente. Luiemottes werden steeds groter, en steeds mooier, maar ook steeds moeilijker om te maken. Van Lente liet enkele oude foto's en boekjes zien met afbeeldingen van luiemottes uit het verleden.

De luiemotte is al een oud feest. De herkomst is niet helemaal zeker. Het kan een lente feest van heidense afkomst zijn, maar het kan ook van katholieke afkomst zijn.

Zeker is dat de luiemotte of luilak viering zoals die hier in Genemuiden word gehouden, nergens zo word gevierd.Sommige plaatsen houden een braderie, of soms is het niet meer dan een kwajongensstreek.

Tegenwoordig mogen wij  ons gelukkig prijzen dat er een paar gezinnen in Genemuiden de traditie in eer houden. Vroeger zo wist van Lente van zijn oude moeder deed iedereen mee. Dat was vanzelfstprekend.

Nadat gezamelijk een video van de luiemotte is bekeken uit 2005 kregen de kinderen de medailles. Sommigen hadden er al een mooi aantal!

Foto's prijsuitreiking luiemotte 2017
Gepubliceerd op donderdag 11-05-2017 door Redactie|KN 3129 keer gelezen.Weer Gaellemuun:

zo 29 nov /
9
ma 30 nov -4° /
6
di 01 dec /
7
www.zwartewaterweer.nl

Advertenties:

Foto van de dag:

Advertenties: