MENU
Nieuws plaatsen

Nieuwstip: redactie@gaellemuun.nl |  WeTransfer |       


Donderdag 21 maart 2019 Algemeen:


Heerenveen wint 4e editie Edel Grass U14 Talent Tournament

Persbericht Edel Grass U14 Talent Tournament

Winnaars Heerenveen
Winnaars Heerenveen
foto: Helmich Lubberts

Genemuiden - Op zaterdag 7 juli ’18 vond de 4e editie van het Edel Grass U14 Talent Tournament plaatst en wisten veel bezoekers de weg naar Sportpark de Wetering te vinden. De uitstekende weersomstandigheden waren, naast het sterke deelnemersveld, een extra reden om naar Genemuiden af te reizen. Daar waar de deelnemers uit Duitsland, VfL Bochum en Eintracht Dortmund, vrijdagavond al waren gearriveerd in Zwolle en Zwartsluis, moesten de overige deelnemers vroeg uit hun bed om naar Genemuiden af te reizen. Zo gingen de wekkers van de spelers van Sparta Rotterdam en Fortuna Sittard al heel vroeg af om op tijd te zijn voor de centrale opening. Om kwart over 9 werden de deelnemers voorgesteld om vervolgens om 10 uur te starten met de poulewedstrijden. De 12 deelnemende verenigingen waren verdeeld over 2 poules van 6.

Het werd al snel duidelijk dat er letterlijk en figuurlijk grote verschillen waren tussen deelnemende teams. Een aantal profclubs kwam met de nieuwe ‘lichting’ O14 junioren voor het komende seizoen. Daartegenover stond dat er ook een aantal teams met een mix van de nieuwe en oude ‘lichting’ kwamen en tenslotte waren er ook nog teams die met de O14 van afgelopen seizoen aantraden. Reglementair was alles conform de richtlijnen met betrekking tot de leeftijdsgrenzen, echter 2 jaar verschil is doorgaans goed te zien aan de lichaamsbouw in deze leeftijdscategorie. De oorzaak dat de verschillen er waren, kwam doordat de datum van het toernooi later lag dan de voorgaande edities. De voorgaande edities vonden eind mei of begin juni plaats en werden door de deelnemende team als afsluiting van het seizoen gezien. Doordat de speelkalender dit jaar ‘uitliep’ moest het toernooi uitwijken naar 7 juli en werd de organisatie geconfronteerd met deelnemers die het toernooi als afsluiting zagen en deelnemers die het toernooi als ‘opstarter’ van het nieuwe seizoen zagen.

Het weerhield de deelnemende teams er niet van om mooie en spannende wedstrijden af te leveren en de vele toeschouwers te vermaken. In poule A gingen VfL Bochum en SC Heerenveen als nummer 1 en 2 naar de kruisfinales. De junioren van SC Genemuiden eindigden in deze poule op een meer dan verdienstelijke 3e plaats en lieten daarmee de junioren van FC Utrecht, Sparta Rotterdam en NAC Breda achter zich. In poule B eindige FC Groningen op de 1e plaats en legde Fortuna Sittard beslag op de 2e plaats. Hoewel Eintracht Dortmund en FC Twente evenveel punten hadden als Fortuna Sittard moesten zij genoegen nemen met plaats 3 en 4 op basis van het doelsaldo. PEC Zwolle en de Graafschap eindigden als 5e en 6e in poule B.

Nadat de kruisfinales waren gespeeld en duidelijk werd dat SC Heerenveen en VfL Bochum de finale gingen spelen, werden eerst de wedstrijden gespeeld om de plaatsen 5 tot en met 12. Op de 5e plaats werd beslag gelegd door Eintracht Dortmund die de plaatselijke trots SC Genemuiden versloeg. De 7e plaats was voor FC Utrecht dat afrekende met FC Twente. PEC Zwolle legde beslag op de 9e plaats door een 1-0 winst op de Spartanen van het Kasteel. De Graafschap wist ten slotte te winnen van NAC Breda en eindigde daardoor op de 11e plek.

De kleine finale tussen FC Groningen en Fortuna Sittard was een spannend schouwspel met een 2-2 stand na de reguliere speeltijd. Strafschoppen moesten hier de winnaar bepalen. Het was Fortuna Sittard aan het langste eind trok en het brons voor rekening nam.

Bij de grote finale tussen SC Heerenveen en VfL Bochum waren de Duitsers op voorhand favoriet omdat zij de poulewedstrijd tegen SC Heerenveen ruim hadden gewonnen.

Op het schitterende hoofdveld van Sportclub Genemuiden maakten beide teams er een spannende happening van. Het was uiteindelijk SC Heerenveen wat de score opende. Het bleef uiteindelijk bij één doelpunt en zo mocht SC Heerenveen voor de 2e keer het Edel Grass U14 Talent Tournament op haar naam schrijven.

Tijdens de prijsuitreiking werden ook de individuele prijzen uitgereikt. Zo ging de prijs voor de topscorer van het toernooi naar de Limburger Saydou Bangura van Fortuna Sittard die maar liefst 7 keer het doel wist te vinden. Beste keeper van het toernooi werd Gedeon de Groot van SC Heerenveen. Naast de beste keeper ging ook de prijs van beste speler van het toernooi naar SC Heerenveen. De 13-jarige Matt Passacquale ging met deze titel naar Friesland terug. De prijs voor de ‘rookie’ van het toernooi ging naar Djiimiro Pieters. Deze 12-jarige speler van Sparta Rotterdam stal de harten van de toeschouwers en beoordelaars. De fairplay prijs ging tenslotte ook mee naar Rotterdam. Sparta Rotterdam dat met verreweg het jongste team naar de tapijtstad was afgereisd, ontving zo een mooie herinnering. Overigens werd er de gehele dag sportief gespeeld en kon het aantal gele kaarten op één hand worden geteld.

Zo kwam aan de zonnige 4e editie van het Edel Grass U14 Talent Tournament een eind. De organisatie kijkt terug op een fantastisch toernooi en wil bij deze dan ook alle vrijwilligers, scheidsrechters, sponsoren en de deelnemende teams bedanken. Daarnaast ook Sportclub Genemuiden voor het beschikbaar stellen van de accommodatie en de faciliteiten.

Uiteraard hoopt de organisatie de 5e editie weer te organiseren. In een vroeg stadium zal gezocht worden naar een datum. Daarnaast is het de uitdaging om een datum te vinden die voor de deelnemers duidelijkheid verschaft, welke ‘lichting’ wordt verwacht. Tot volgend jaar!

Roelof Jan Wentink maakte een video-impressie. Foto's door Jannes van den Berg.

Edel Grass U14 U14 Talent Tournament
Opname en montage:Roelof Jan Wentink
Gepubliceerd op zaterdag 07-07-2018 door Redactie|KN 1772 keer gelezen.Weer Gaellemuun:

do 21 mrt / 14°
7
vr 22 mrt / 18°
9
za 23 mrt / 13°
7
www.zwartewaterweer.nl

Advertenties:

Foto van de dag:

Advertenties: