MENU
Nieuws plaatsen

Nieuwstip: redactie@gaellemuun.nl |   WeTransfer |       


Donderdag 23 september 2021 Algemeen:


Niet vergeten: Zomertijd weer afgelopen

De klok moet vannacht een uurtje achteruit, maar hoe vaak nog?

Genemuiden - In de nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd weer in. Als het aan de Europese Commissie had gelegen, zouden we dit jaar al stoppen met het verzetten van de klok, maar zover is het nog lang niet.

De afgelopen jaren was er discussie over het stoppen van het verzetten van de klok, elk half jaar. Een meerderheid van het Europees Parlement wil er vanaf in 2021, volgend jaar dus. Maar dat betekent niet, dat het dan al gebeurt.

Afschaffen van de zomertijd?
De EU-lidstaten kunnen namelijk zelf bepalen of zij daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar aan verschillende tijden ontstaat. Premier Rutte had twee jaar geleden al laten weten dat hij in ieder geval samen met de buurlanden van Nederland dezelfde tijd wil hanteren.

Minister Ollongren heeft onderzoek laten doen naar de voor- en nadelen van zowel de zomer- als wintertijd. Daaruit bleek dat permanente wintertijd gezonder is en permanente zomertijd veiliger in het verkeer.  Voor beide tijden zou dus wat te zeggen zijn. Om een eind aan de discussie te maken, gaf de minister aan dat het verzetten van de klok voorlopig niet gaat veranderen.

Sinds 1977 zomertijd in Nederland
De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht. Dat zou kunnen besparen op verlichting. Tegenstanders betwijfelen dat en veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok.

In Nederland is sinds 1916 sprake van zomertijd al werden daarna verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de standaardtijd. De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd.

 

Hier komt de poll via ajax ingeladen...
Gepubliceerd op zaterdag 24-10-2020 door Redactie|KN 669 keer gelezen.Weer Gaellemuun:

www.zwartewaterweer.nl

Advertenties:

Foto van de dag:

Advertenties: