MENU
Nieuws plaatsen

Nieuwstip: redactie@gaellemuun.nl |   WeTransfer |       


Zaterdag 23 oktober 2021 Algemeen:


Gaellemuun in de ban van de plaatjes

Genemuiden - Inmiddels is de storm een beetje gaan liggen rondom de ruilhandel in plaatjes, maar wat was het een hype.

Het begon allemaal met een flyer van Albert Heijn die we door de brievenbus kregen. Tegen inlevering van de flyer kreeg je een plaatjesboek met de titel ‘Gaellemuun over ’t mat’ cadeau. Echter…. de plaatjes zaten er niet bij, die moet je namelijk  sparen. Bij elke 10 euro aan boodschappen krijg je een zakje met 4 plaatjes, die je dan in het boek op het vakje met het corresponderende nummer moet plakken. Het boek telt overigens 324 vakjes dus maak je borst maar nat!

Het boek vermeldt allerlei interessante wetenswaardigheden en historische feiten over Genemuiden en op diverse pagina’s vind je zelfs QR-codes die je kunt scannen en op Youtube de bijbehorende video kunt bekijken.

Mijn ’Amerikaanse’ broer is nogal geïnteresseerd in de geschiedenis van Genemuiden en het leek mij een leuk idee om dit boek voor hem compleet te maken. Zo gezegd zo gedaan. Wij gaan niet altijd naar Albert Heijn voor de boodschappen, maar nu drukte ik mijn man, die voornamelijk de boodschappen doet, op het hart toch vooral onze dagelijkse boodschappen bij de bewuste grootgrutter te gaan halen. Want ja, er moesten natuurlijk wel plaatjes gescoord worden voor het boek.

In het begin is het makkelijk, alle plaatjes die je krijgt heb je nog niet. Maar al gauw komt daar verandering in, opeens heb je meer dubbele plaatjes en wat ga je daar dan mee doen? Tot in het oeverloze boodschappen te gaan doen, net zo lang tot je alle plaatjes compleet hebt, is geen optie, temeer omdat de actie maar een bepaalde periode loopt.

Maar Gaellemuun zou Gaellemuun niet zijn als daar niet wat op gevonden zou worden. Op Facebook werd een groep opgericht met de naam Spaaractie Historisch album ruilactie ‘Gaellemuun over ’t mat’ Het duurde dan ook niet lang tot deze pagina een daverend succes werd.

Er wordt ijverig over en weer geruild en het is een heuse sport geworden.  Lijsten met nummers die men nog zoekt en van dubbele nummers worden op de site geplaatst en binnen de kortste keren zijn de reacties niet meer te tellen. “Ik heb nummer 42 en 33 voor jou, mag ik dan van jou nummer 189 en 321?”. Je moet wel heel goed opletten, want door de vele reacties en het over en weer gaan van nummers en namen, raak je snel het overzicht kwijt. Het is mij al een paar keer gebeurd, dat ik mijn administratie niet goed op orde had en iemand plaatjes beloofde, die ik al helemaal niet meer had. Ruilers rijden kriskras door Genemuiden om plaatjes bij elkaar te sprokkelen. Het liefst ruilt men één op één, maar ik heb ook meegemaakt dat ik bijvoorbeeld maar twee plaatjes had om te ruilen en ik er 5 voor terug kreeg. Dat is nog eens ruilhandel!

Het makkelijkst is natuurlijk als mensen de plaatjes bij jou thuis komen omruilen, maar soms moet je er zelf ook iets voor doen en de plaatjes ergens in  Genemuiden afleveren. Afgelopen week moest ik op een paar adressen zijn op de Greente en op ‘t Tag. Ik heb daar geen familie of kennissen wonen en kom daar eigenlijk nooit. Om de adressen te vinden had ik toch zowaar de routeplanner nodig, het moet niet gekker worden!

Er staan nog net niet geen dranghekken bij de uitgang van AH, om de spaarders in toom te houden. In je verbeelding zie je al taferelen voor je, zoals die bij bijvoorbeeld de spaaractie van voetbalplaatjes, waar  de kinderen  bij de uitgang van de winkel staan en iedere klant die naar buiten komt vragen: ‘Hebt u nog voetbalplaatjes?’ In dit geval zou het dan zijn: ‘Hebt u nog plaatjes voor het boek Gaellemuun over ’t mat’?’

Na avonden achter de computer te hebben gezeten om maar niks te missen aan nieuwe meldingen, snel nog even op de fiets plaatjes ophalen en nieuwe plaatjes mee terug nemen, is het dan eindelijk zover. Het aftellen is begonnen, nog 10, oh nog 7 en dan nog de laatste. Maar net dat ene plaatje, daar is niet aan te komen. Het lijkt wel of dat plaatje niet is gemaakt en  iedereen alleen nog dat ene nummer zoekt. Iedere keer vis ik achter het net, maar zo opeens krijg ik de verlossende boodschap; ‘Ik heb nummer 48 nog wel voor je’. En daarmee is het uiteindelijk  gelukt en heb ik de plaatjes compleet. Mijn broer mag ze zelf inplakken en ik denk dat ik het stapeltje, dat nu nog netjes op numerieke volgorde ligt, door elkaar ga husselen voor hem.

Maar…, wat nu? Ik krijg afkickverschijnselen en probeer de leegte met andere dingen op te vullen, maar er mist iets. Maar, zoals iedere verslaafde grijp ook ik de kans met beide handen aan om de verslaving in stand te houden. Dus toen mijn nichtje zich  door omstandigheden niet bezig kon houden met het plaatjesboek en het sparen van de bijbehorende plaatjes, heb ik haar gelijk aangeboden om het voor haar te doen. Ik ben inmiddels tenslotte gepokt en gemazeld in de plaatjes ruilhandel.

Ze had nog heel veel plaatjes nodig, maar ik ben in een paar avonden Facebook en fietsrondjes door Genemuiden al een eind op weg. Ook mijn man, die het hele schouwspel met sceptische blik vanaf de zijlijn aanziet, wordt ingezet om her en der plaatjes te gaan halen.

Ik ben er nog niet helemaal, maar heb goede hoop dat het gaat lukken, want de actie duurt nog de hele maand juni heb ik mij laten vertellen.

Wie gaat er trouwens na deze actie weer iets nieuws bedenken? Want het kan natuurlijk niet zo zijn dat we met z'n allen in een zwart gat vallen.….

Gepubliceerd op zaterdag 12-06-2021 door Aline Mateboer 1609 keer gelezen.Weer Gaellemuun:

www.zwartewaterweer.nl

Advertenties:

Meest gelezen:

Foto van de dag:

Advertenties: