MENU
Nieuws plaatsen

Nieuwstip: redactie@gaellemuun.nl |  WeTransfer |       


Vrijdag 25 mei 2018 Algemeen:


Presentatie boek ‘Heimwee-eilanden’ en opening expositie

Persbericht Stichting Vrienden van oud Genemuiden

Donderdag 07-09-2017

Genemuiden - In het Historisch Centrum Genemuiden wordt op vrijdagmiddag 15 september 2017 een expositie geopend met de titel ‘Geelmuiden aan de andere kant van de wereldbol’. Aanleiding van de expositie is het onderzoek door plaatsgenoot G.J. Westhoff. Hij deed de afgelopen drie jaren onderzoek naar eilandjes in de Noord-Molukken met onder andere de namen Groot Geelmuiden, Klein Geelmuiden, Hasselt, Hattem en IJsselmuiden. Het resulteerde in het boek: ‘Heimwee-eilanden, Geelmuiden Hasselt, Hattem en IJsselmuiden in de Noord-Molukken.’ Centraal staan de vragen ‘wie  die eilanden deze namen heeft gegeven en wanneer?’ en ‘hoe het komt dat deze namen tot op de dag van vandaag worden gebruikt?’

Het verhaal is een fascinerende reis op het grensvlak van geschiedenis en cartografie. De vloot van Magelhaes (1519 – 1522), de VOC, Jan Pietersz. Coen, Joris van Spilbergen en Abel Tasman verbinden dit stukje van de wereld met Europa en ons eigen land. De VOC-schepen Hasselt, Geelmuiden en Zwartsluis zwierven ook in ‘De Oost’, maar hebben toch niets met de eilandnamen van doen. Voor de naamgeving komen we uiteindelijk in 1681 bij Pieter Stippert aan boord terecht. Hij vernoemt daar een hele reeks Nederlandse steden, waaronder Medemblik, Enkhuizen, Zwolle, Deventer, Kampen, Brunnepe, Urk, Marken, Ens en ook Hattem, Hasselt, IJsselmuiden en Geelmuiden. Midden 19e eeuw krijgen de vier laatst genoemde eilandjes bezoek van onder andere zendelingen, wetenschappers en antropologen. Die koersen richting het net ingelijfde Nieuw-Guinea. Enkelen bezoeken daarbij de vier eilandjes. De Overijsselse namen treffen we in hun reisverslagen aan. Aan deze bezoeken is te danken dat de Nederlandse namen tot in onze tijd worden gebruikt. Het meest waardevol in dit boek is wel de kennismaking met de huidige eilandbewoners zelf, de paalwoningen, aquacultuur van zeewierwinning en de fenomenale tropische natuur.

De expositie, die aan de hand van dit verhaal is opgezet, toont de geschiedenis van deze eilandjes aan de hand van kaarten, foto’s en tekst. Filmpjes zijn er te zien over het hedendaagse leven op deze eilandjes en directe omgeving. Een miniatuur fluitschip laat zien hoe het VOC-schip Geelmuiden (1657-1659) er uit zal hebben gezien. Allerlei gebruiksvoorwerpen uit het dagelijks leven op de eilandjes brengt het leven op Geelmuiden en Hasselt haast tastbaar dichtbij. Voor de kinderen is er een soort ganzenbordspel waarmee men over de wereldzeeën koers kan zetten naar deze verre oorden. 

De presentatie van het boek en de opening van de expositie is vrijdag 15 september om 16.00 uur. De bekende Nederlandse zeezeiler Henk de Velde zal het eerste exemplaar van het boek ‘Heimwee-eilanden’ in ontvangst nemen en rond 17.00 uur vóór het Historisch Centrum Genemuiden, Hoek 27, de openingshandeling van de expositie verrichten.

De expositie is te bezichtigen vanaf 16 september 2017 (Genemusiment) tot en met zaterdag 23 december 2017). Tijdens Genemusiment zijn er vóór het Historisch Centrum Genemuiden oude ambachten te zien (touwslager, scheepsborden maken, scheepjes in flessen). Deze activiteit sluit aan bij het onderwerp van de expositie. Het boek ‘Heimwee-eilanden’, 128 bladzijden geheel in kleur, is voor € 7,95 te verkrijgen bij het Historisch Centrum Genemuiden en in de lokale en regionale boekwinkels.

Gepubliceerd op donderdag 07-09-2017 door Redactie 782 keer gelezen.Weer Gaellemuun:

vr 25 mei 16° / 25°
6
za 26 mei 14° / 29°
9
zo 27 mei 14° / 28°
10
www.zwartewaterweer.nl

Advertenties:

Foto van de dag:

Advertenties: