MENU
Nieuws plaatsen

Nieuwstip: redactie@gaellemuun.nl |  WeTransfer |       


Zaterdag 17 augustus 2019 Algemeen:


Veel belangstelling voor de informatieavond Whatsapp Buurtpreventie

Wijkagent Jochem Schreurs geeft uitleg
Wijkagent Jochem Schreurs geeft uitleg
foto: Aline Mateboer

Genemuiden - Op donderdagavond 7 februari 2019 was er een informatiebijeenkomst over de Whatsapp Buurtpreventie Groep ‘Genemuiden Veilig’ . De avond was georganiseerd door Cees Selles, de man achter deze groep in samenwerking met de gemeente Zwartewaterland, die vertegenwoordigd was door Renate ten Hove (Coördinator Veiligheid) en wijkagent Jochem Schreurs.

De avond was bedoeld voor mensen, die reeds lid zijn van de Whatsapp groep, mensen die overwegen lid te worden en natuurlijk voor alle geïnteresseerden. Er waren zo’n 50 à 60 belangstellenden en er was zelfs een doventolk aanwezig.

Wijkagent Jochem Schreurs trapte de avond af en gaf eerst uitleg over veiligheid in het algemeen, wat kan men zelf doen om bijvoorbeeld inbraak tegen te gaan. Denk hierbij aan hang- en sluitwerk, verlichting, let op uw buren, laat geen deuren open staan of ladders bij het huis etc.

Ook gaf hij wat cijfers uit 2018 over woninginbraak / diefstal in de gemeente Zwartewaterland. Genemuiden is hier koploper met 19 meldingen, daarna Hasselt met 7 meldingen en Zwartsluis met 6 meldingen.

De vraag blijft altijd wel, wanneer moet er melding gemaakt worden. Volgens de heer Schreurs is dit altijd als er iets afwijkends gebeurt. Bij twijfel altijd 112 bellen, beter te vaak dan te weinig.

De heer Schreurs liet een geluidsfragment horen van een melding die via 112 binnenkwam. De meldkamer stelt hier duidelijke vragen; locatie, wie bent u, wat is er aan de hand, aantal betrokken personen, vervoermiddel, evt. kenteken, welke richting gaan ze op, signalement etc. Deze meldingen worden allemaal geregistreerd en tijdens het gesprek wordt er al actie ondernomen.

Na deze inleidende informatie nam de heer Selles het woord en verteld dat er enorm veel belangstelling voor het project is en er inmiddels al ruim 1100 leden zijn in de Whatsappgroep Genemuiden Veilig. Genemuiden is verdeeld in 15 buurten, die ieder hun eigen Whatsappgroep hebben.

Het is de bedoeling dat men bij een calamiteit eerst 112 belt en daarna de melding in de Whatsappbuurtgroep plaatst. Een calamiteit kan bijvoorbeeld zijn brand, vermissing, diefstal, verdacht gedrag etc. De beheerders van de groep monitoren en begeleiden het proces.

Als er een melding in Genemuiden Veilig wordt geplaatst gaat bij iedereen in de desbetreffende buurt de ingestelde beltoon af . De melding wordt daarna door de beheerders gekopieerd naar de Whatsapp groep Genemuiden Actueel en/of naar andere buurtgroepen, die eventueel betrokken zouden kunnen zijn.Voor mensen, die het niet erg vinden ’s nachts gealarmeerd te worden is er een speciale groep opgericht, te weten ‘Nachtwacht’.

Als er bijvoorbeeld ’s avonds laat of ’s nachts iets gebeurt op de Greente, komt de melding in de Greentegroep en in de Nachtwachtgroep.

Er kwam wel wat discussie los over het feit, wat je nu wel of niet in de Whatsapp groep Genemuiden Actueel kunt plaatsen. Volgens de heer Selles is het uiteraard niet de bedoeling om futiliteiten te melden, hier kan men beter andere media voor gebruiken. Nogmaals, bij twijfel altijd eerst 112 bellen!

Al met al een interessante avond waar wat meer duidelijkheid gegeven werd over de Whatsapp Buurtpreventiegroep Genemuiden Veilig.

Gepubliceerd op donderdag 07-02-2019 door Aline Mateboer 937 keer gelezen.Weer Gaellemuun:

za 17 aug 17° / 20°
5
zo 18 aug 15° / 20°
6
ma 19 aug 12° / 21°
7
www.zwartewaterweer.nl

Advertenties:

Foto van de dag:

Advertenties: