MENU
Nieuws plaatsen

Nieuwstip: redactie@gaellemuun.nl |  WeTransfer |       


Donderdag 4 juni 2020 Algemeen:


Peurvereniging KIJG zet jonge palingen uit ook in Genemuiden.

Genemuiden - Op zaterdag 18 mei worden in de gemeente Kampen zo’n 40.000 jonge palingen uitgezet in het Ganzendiep, de IJssel en het Zwartewater. Dit gebeurt op initiatief van peurvereniging KIJG. Zij organiseert dit natuurproject in samenwerking met De Stadserven Kampereiland e.o., de gemeenten Kampen en Zwartewaterland en de Stichting DUPAN.

Met deze uitzet van jonge palingen wordt bijgedragen aan het herstel van de palingstand in Nederland.

De peurvereniging bracht via haar leden en door een donatie van De Stadserven Kampereiland e.o. het geld bijeen voor 20.000 palinkjes. Daarnaast ontving de vereniging een bijdrage van de gemeenten Kampen en Zwartewaterland. De Stichting DUPAN heeft via het Eel Stewardship Fund® het totale aantal palinkjes verdubbeld tot 40.000 stuks.

KIJG en DUPAN dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. De hoeveelheid paling die KIJG uitzet, is

vele malen groter dan er door de 40 actieve leden van de peurvereniging op jaarbasis wordt gevangen. De uitzetdag van peurvereniging KIJG wordt dit jaar voor de elfde maal op rij gehouden. Het levert een spectaculair schouwspel op van de vele duizenden wegzwemmende palinkjes.

Programma voor de palinguitzet:

10.30 uur: Ontvangst pers bij de veerstoep van Grafhorst (nabij oorlogsmonument) einde Voorstraat, begin Achterstraat/Kerkstraat. Ruimte voor beantwoording vragen en informatie. Uitladen paling en uitzet vanaf de veerstoep in het Ganzendiep aan beide zijden met behulp van een traditionele ‘punter’-boot.

11.30 uur: Vertrek naar de Stadsbrug over de IJssel bij Kampen en uitzet 2e locatie direct naast de Stadsbrug aan de IJsselmuider zijde, nabij de boerderij aan de Frieseweg. Uitzet van het tweede deel van de jonge paling.

12.15 uur: Vertrek naar de derde en laatste uitzet-locatie bij de veerpont over het Zwartewater, in Genemuiden.

Peurvereniging KIJG zet de palingen uit in het Ganzendiep en De Goot in het kader van haar jaarlijkse uitzetdag. De paling heeft vanuit deze wateren de mogelijkheid naar het IJsselmeer te zwemmen en van daaruit, nadat deze volwassen is, naar zee te gaan.

Gepubliceerd op vrijdag 10-05-2019 door Redactie|KN 648 keer gelezen.Weer Gaellemuun:

do 04 jun 13° / 16°
6
vr 05 jun / 13°
4
za 06 jun / 15°
5
www.zwartewaterweer.nl

Advertenties:

Foto van de dag:

Advertenties: