MENU
Nieuws plaatsen

Nieuwstip: redactie@gaellemuun.nl |  WeTransfer |       


Donderdag 12 december 2019 Algemeen:


Muggen

Column: Aline Mateboer heeft last van muggen. (wie niet?)

Genemuiden - Een thema dat je dag en nacht bezighoudt. ’s Nachts lig je wakker van het irritante gezoem en als je eindelijk in slaap gesukkeld bent word je gestoken en overdag heb je er de lasten van!

Een radar is een installatie die gemaakt is om met behulp van radiogolven de omgeving af te zoeken naar objecten in de lucht, te land of op zee. Oorspronkelijk werden radars voornamelijk gebruikt op schepen en in vliegtuigen. Maar vandaag de dag wordt radar gebruikt voor van allerlei (onzinnige) zaken. Er bestaat naast ‘buienradar’, ‘onweerradar’, ‘pollenradar’ ‘vogelradar’ en zelfs een ‘bevingsradar’ nu ook een ‘muggenradar.’

Op muggenradar zie je een kaart en daarbij de verwachting van de muggenactiviteit voor de komende dag of dagen. De berekeningen worden gemaakt aan de hand van diverse weerfactoren, zoals temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag. Maar de omstandigheden kunnen zelfs variëren van huis tot huis of van straat tot straat en hangen af van factoren zoals een vochtige kruipruimte, het gebruik van horren etc.

Als ik in deze periode aan het begin van de avond een stukje ga wandelen met de hond of ga hardlopen, dan zou je haast een soort van imkeruitrusting aan moeten, want het is bijna niet te doen, je wordt aangevallen door grote zwermen muggen die het vooral voorzien hebben op je ogen en mond. Om je ogen te beschermen zou je een zonnebril op kunnen doen, tijdens het wandelen zou je je mond dicht kunnen houden, maar hardlopen met de mond dicht gaat niet zo heel goed. Bovendien wonen we ook nog eens een keer in een waterrijk gebied, wat ook niet echt helpt!

Nu je dus kunt zien wanneer er een muggen hausse aan zit te komen, kun je je voorbereiden. Zelf ben ik zo iemand die altijd flink te pakken genomen wordt en overal door die gulzige vampiertjes gestoken wordt, terwijl mijn man nooit ergens last van heeft. Alles heb ik geprobeerd, flesjes Deet (stinkt ontzettend), een anti-muggenstekker, lavendel, muggenspray, citronella kaarsen, en voor als het al te laat is een tube afterbite. Maar ondanks alle voorzorgsmaatregelen, helpt het niets en word ik toch gestoken. Behalve Deet, maar je moet je echt van top tot teen insprayen, want zodra je een plekje op je huid overslaat, zit daar de volgende ochtend een muggenbult. Bovendien word je dan ook nog eens misselijk door de penetrante geur van het spul.

‘s Avonds buitens zitten met een drankje wordt er ook niet gezelliger op naarmate de avond vordert, de steekbeestjes weten namelijk de avond behoorlijk te verpesten, waardoor je uiteindelijk genoodzaakt bent om naar binnen te gaan terwijl het buiten zo aangenaam toeven is.

Er zijn zo’n 25 verschillende soorten muggen in Nederland, maar slechts een paar soorten daarvan steken ook daadwerkelijk. De bekendste is de ordinaire steekmug (Culicidae) En, het zijn alleen de vrouwtjes die steken, want zij hebben het eiwit uit ons bloed nodig om de eitjes te laten groeien.

Hoe komt het eigenlijk dat de één wel ‘smakelijk’ is voor muggen en ze de ander links laten liggen. Ik heb vaak wel het idee, dat vrouwen vaker last hebben van muggensteken dan mannen, maar dat is misschien een aanname. Ook hier zijn er diverse theorieën te vinden op internet, maar het schijnt dat het o.a. te maken heeft met de lichaamsgeur (huidbacteriën), je gewicht (het CO2 gehalte dat je uitademt), de lichaamstemperatuur en ook je parfum. Dat verklaart misschien weer dat ik denk dat vrouwen vaker gestoken worden dan mannen, wellicht omdat ze over het algemeen meer parfum gebruiken?

Ook schijnt de bloedgroep invloed te hebben of je wel of niet gestoken wordt, zo worden mensen met bloedgroep O vaker gestoken dan mensen met bloedgroep A of B. En ja hoor bingo, laat ik nu bloedgroep O hebben.

Al met al is er dus niet heel veel wat je tegen muggen kunt doen. Hoe goed je je ook indekt, ze steken altijd hun neus, in dit geval snuit, in andermans zaken.

Aline Mateboer

Gepubliceerd op dinsdag 06-08-2019 door Redactie|KN 726 keer gelezen.Weer Gaellemuun:

do 12 dec /
8
vr 13 dec /
5
za 14 dec /
6
www.zwartewaterweer.nl

Advertenties:

Foto van de dag:

Advertenties: