MENU
Nieuws plaatsen

Nieuwstip: redactie@gaellemuun.nl |  WeTransfer |       


Zaterdag 11 juli 2020 Algemeen:


Spannende tijdreis met Gert Jan Westhoff door Genemuiden

Verborgen schatten uit een ver verleden

Gert Jan Westhoff
Gert Jan Westhoff
foto: Aline Mateboer

Genemuiden - Er was veel animo voor de stadswandeling onder leiding van Gert Jan Westhoff. Ruim 50 mensen verzamelden zich onder de toren van de Hervormde Kerk in Genemuiden en het was, zoals op de foto’s is te zien, een nogal gemêleerd gezelschap.

De route leidde ons langs verborgen plekjes van vroeger en we kregen de leukste wetenswaardigheden over Genemuiden te horen, zoals bijvoorbeeld hier bij de Hervormde kerk, waar onze wandeling begint.

In 1274 werd er begonnen met de fundering van de oorspronkelijke kerk, die door  Bisschop Jan van Nassau in 1275 werd ingewijd. Tegelijkertijd gaf hij Genemuiden de stadsrechten.

De hekken die rondom de kerk stonden zijn in de jaren ‘60 door de kerkraad verkocht en zijn elders in Genemuiden nog terug te vinden. Toen Genemuiden 700 jaar bestond, schonk het  bedrijfsleven 18 klokken  aan de kerk en vanaf die tijd kunnen de inwoners van Genemuiden genieten van de  carillon klanken. Het orgel in de kerk  is gemaakt door Zwier van Dijk en stamt  uit 1885, het is nog helemaal compleet.

Vanaf de kerk  lopen we verder naar de Langestraat waar nog een aantal oude gevels te bewonderen zijn. Omdat Genemuiden in 1868 helemaal is afgebrand, zijn er nog maar een paar van deze gevels overgebleven.  In een aantal  gevelsteentjes, waarin het jaartal 1868 is gegraveerd, worden we herinnerd aan het jaar waarin het drama plaatsvond.

Aangekomen op de Nijstad staat een klein huisje, verborgen  in een steegje met daarnaast een garage. Dit waren eenkamerwoninkjes , waar mensen alles in één ruimte hadden; wonen en  slapen en vaak hadden ze ook een mattenraam. In 1908 telde Genemuiden 278 van deze woningen.  

Op de gevel van het huis van de familie Harms staat de naam Tres Tabernae (drie herbergen). Deze naam komt uit de bijbel , waarin de reis  van Paulus  naar Rome beschreven wordt en hij vlak voor Rome, bij Tres Tabernae, een groep medechristenen ontmoet. De naam is zeer toepasselijk gekozen, omdat hun huis met de twee andere huisjes verbonden is.

We lopen verder langs de Groene Lantaarn, het pand is gebouwd in de zogenaamde Amsterdamse school.  

We vinden ook nog oude schampstenen, die ervoor moesten zorgen dat de gevels niet beschadigd werden.  Tegenwoordig worden her en der ook paaltjes geplaatst om het verkeer in goede banen te leiden, maar die worden nogal eens omver gereden.  Deze oude schampstenen hebben decennia  na decennia overleefd en waren blijkbaar toch iets functioneler!

Bij het voormalige notarishuis, zien we aan de voorkant een prachtig hek, maar ook aan de zijkant van het pand staan nog bijzondere ijzeren hekken die op een speciale manier aan elkaar zijn gelast.

Iets verderop staan we op het terrein waar vroeger het kasteel ‘Het Blockhuys’ heeft gestaan. Helaas is het kasteel tijdens de tachtigjarige oorlog gesloopt. Maar aan de hand van opgravingen kon de oorspronkelijke fundering gereconstrueerd worden en zijn de contouren hiervan in het huidige straatdek weergegeven.

Weer een stukje verder staan we stil bij de oude begraafplaats. De ingang wordt gedomineerd door twee forse hekpalen en wordt omheind door wederom de bijzondere smeedijzeren hekken. 

We lopen terug naar het centrum van Genemuiden voor een korte pauze in  ‘t Olde Staduus, waar we ontvangen worden met koffie en cake. Daarna gaan we weer richting de Langestraat en komen aan bij het echte Oude Stadhuis. Het stadhuis stamt uit 1786 en heeft in de gewelven nog een stadsgevangenis, die we zelfs mochten bezichtigen.

Een stukje verder vertelt Westhoff een verhaal over een burgemeester  die  behoorlijk wat belastingcenten, waarschijnlijk voor eigen gebruik, in huis bewaarde. In 1813 werd Nederland en dus ook Genemuiden door  Russische Kozakken bevrijd van het Franse juk. De Frans gezinde burgemeester werd dusdanig bang dat hij al het geld vanuit het raam op straat smeet en zijn huis  in allerijl verliet. We hebben tussen de straatstenen nog gezocht naar muntjes, maar helaas niets gevonden.

Op de muur aan een pand in de Langestraat is nog een oude gevelsteen met een Latijnse tekst uit het jaar 1500 te zien. Destijds stond hier  een heiliggeestgasthuis met aan de achterkant een kapelletje.  Onder het pand is zelfs nog een oude reinwaterkelder te vinden.

De restanten van de hekken van de Hervormde kerk, die eerder genoemd werden, vinden we terug  in een tuin aan de Achterweg, waar we ook een kijkje mogen nemen.  

Na ongeveer twee uur door Genemuiden gestruind te hebben is de rondleiding hier teneinde. Gert Jan Westhoff vertelde ons enthousiast over de historie van Genemuiden en  gingen we met z’n allen terug in de tijd. Menig inwoner van Genemuiden is niet op de hoogte van al deze bijzondere wetenswaardigheden uit onze lokale geschiedenis en de stadswandeling kan ik dan ook ten zeerste aanbevelen!

Gepubliceerd op woensdag 14-08-2019 door Aline Mateboer 1398 keer gelezen.Weer Gaellemuun:

za 11 jul / 19°
8
zo 12 jul / 20°
7
ma 13 jul / 22°
8
www.zwartewaterweer.nl

Advertenties:

Foto van de dag:

Advertenties: