MENU
Nieuws plaatsen

Nieuwstip: redactie@gaellemuun.nl |  WeTransfer |       


Zaterdag 22 februari 2020 Algemeen:


Expositie in de oudheidkamer belicht demping van de Drecht en het veergat.

Ko Mateboer en Marinus Burgmeijer onthullen het kunstwerk van Ko Mateboer
Ko Mateboer en Marinus Burgmeijer onthullen het kunstwerk van Ko Mateboer
foto: Klaas Noordstra

Genemuiden - In het Historisch Centrum Genemuiden 'De Oudheidskamer' is vanaf vandaag een expositie te zien over de demping van het veergat en de Drecht. Deze voor Genemuiden ingrijpende gebeurtenissen zijn in beeld gebracht met foto's, schilderijen, filmbeelden maar ook een mooie door Ko Mateboer gemaakte maquette.

Sijm van Lente stelde dat het tegenwoordig niet meer is voor te stellen dat het Havenplein, de Drecht vroeger water zijn geweest. Robert Pleijsier vroeg zich af of het allemaal nodig was. Wat zouden we nu anno 2019 gedaan hebben. Dempen of niet? Zeker is dat de Drecht een open riool was. Een bron van ziektes. Historisch is het dempen een vergissing. Commercieel een voordeel, en hygiënisch een must.

In 1959 is de Drecht en het Havenplein gedempt. De plaatselijke bedrijven vaarden er wel bij. Aannemer Beens voerde het werk uit. Toch waren er toen ook tegenstanders. Inmiddels is een deel van het verleden terug in Genemuiden. Het turfschip de Vijf Gebroeders, en er is weer een soort van brug. Het water terugbrengen kan niet meer.

Speciaal voor de expositie hebben een aantal amateurschilders schilderijen gemaakt. Er zijn in totaal 9 doeken aangeleverd, en deze zijn door schilder Marinus Burgmeijer beoordeeld. De schilderijen zijn allemaal prachtig zo stelde Ko Mateboer, maar toch is er een 1e prijs voor Johan Voorhorst. Magdalien van Dijk-Verwoerd kreeg de ereprijs. Ook een schilderij van Katrina Groen die op dit ogenblik exposeert in 'tOlde Staduus oogste veel bewondering.

De officiele opening bestond uit het onthullen van een door Ko Mateboer gemaakt kunstwerk. Marinus Burgmijer verrichte de handeling samen met Ko Mateboer. Het kunstwerk symboliseert 'plekken van plezier' in Genemuiden.

Na afloop was er nog een korte film met oude beelden van voor, tijdens en na de demping van de Drecht.

Gepubliceerd op vrijdag 13-09-2019 door Redactie|KN 713 keer gelezen.Weer Gaellemuun:

za 22 feb / 11°
4
zo 23 feb / 10°
4
ma 24 feb / 11°
5
www.zwartewaterweer.nl

Advertenties:

Foto van de dag:

Advertenties: