MENU
Nieuws plaatsen

Nieuwstip: redactie@gaellemuun.nl |  WeTransfer |       


Zaterdag 17 april 2021 Algemeen:


Buitenbad in Hasselt opent vrijdag de deuren: ‘We hebben goud in handen’

Hasselt - Een kleine twee weken geleden schaatsten we nog massaal op natuurijs. Eind deze week opent het openluchtbad in Hasselt (dan tóch) de deuren, nadat De Kragge in Zwartsluis eerder al zijn dak openschoof. Stichting Zwembaden Zwartewaterland (SZZ) kan zo verschillende doelgroepen de perfecte mogelijkheid bieden om hun baantjes te trekken: van recreanten, ouders en hun kinderen tot verenigingen. “We hebben nu goud in handen”, aldus zwembadmanager Raymond Spijkerman.

Het idee om Zwembad Hasselt deze winter open te stellen, leefde al langer. Om zo zwemliefhebbers - vooral ook kinderen - in deze moeilijke lockdown buiten te kunnen laten sporten. Een te hoog grondwaterpeil gooide tot voor kort roet in het eten. “We konden daardoor het zwemwater niet verversen”, legt Spijkerman uit. “Omdat anders de buitendruk op de duikkuil te hoog zou worden. Onlangs maten we het peil nog eens en tot mijn verbazing was dit een meter lager geworden. Zodat we op een verantwoorde manier het oude water eruit konden pompen en nieuw water erin konden laten lopen.”

Op temperatuur

SZZ deed meteen ook een aanvraag bij de gemeente om het tweede bad te openen. Die reageerde enthousiast, evenals Veiligheidsregio IJsselland. Inmiddels begint het water al goed op temperatuur te komen, zodat Spijkerman verwacht eind deze week open te kunnen. “De watertemperatuur stijgt met 2 graden per dag”, legt Spijkerman uit. “Vrijdag is die dan hopelijk 25 graden. Maar vanaf 21 graden is zwemmen al goed mogelijk, dus vóór het weekend kunnen we sowieso open!”

Daarmee kunnen zwemliefhebbers in Zwartewaterland en omgeving straks dus terecht in twee buitenbaden. Eerder opende De Kragge in Zwartsluis al zijn schuifdak. “Ik heb de afgelopen tijd alleen maar positieve reacties gekregen”, vertelt Spijkerman met een lach. “Van onze naaste buren, de gemeente tot alle klanten.”

Alle doelgroepen

Met de twee baden kan SZZ alle doelgroepen straks nog beter bedienen. “We gaan het zwemwater in Zwartsluis verhogen tot 28 graden”, aldus Spijkerman. “Normaal zou dat, stooktechnisch gezien, financieel niet haalbaar zijn voor een buitenbad. Maar omdat we ’s nachts het dak dichtschuiven, is dit goed te doen. Zo kunnen kinderen toch zwemmen met hun ouders en zo vertrouwd blijven met het water. Want we merkten dat 25 graden net iets te koud voor hen was.”

Zwemlessen

Die mogelijkheid is belangrijk voor kinderen, omdat buiten zwemlessen geven nog niet verantwoord kan. Spijkerman: “Het gaat in totaal om 1.200 leerlingen. De lesgroepen zouden te groot worden om alle kinderen warm in het water te kunnen houden. Wij willen daarin niet pionieren. We hopen dat er snel versoepelingen komen, zodat we weer binnen zwemlessen kunnen geven. Zowel in De Kragge als Bestevaer in Genemuiden. Tot die tijd geven wij ouders graag tips als ze bij ons buiten komen zwemmen met hun kinderen.”

Verenigingen en recreanten

Verder blijft het Sluziger bad 20 zwemuren per week verhuren aan verenigingen uit Zwartewaterland en omgeving. Maar door de opening van Zwembad Hasselt kan dat aantal worden verhoogd tot 43 uur. “En ook recreanten kunnen zowel in Hasselt als Zwartsluis terecht. Zij kunnen van tevoren op onze website reserveren, voor een uur zwemmen en een kwartier omkleedtijd.”

Coronaproof

SZZ wil nog eens benadrukken dat zwemmen coronaproof mogelijk is. “We zien erop toe dat overal de gewenste afstand kan worden gehouden”, legt Spijkerman uit. “We hebben looproutes en kleedruimten in de open lucht. Door een strak protocol voldoen we aan de eisen die de gemeente en Veiligheidsregio stellen. Ook zien we streng toe op de zwemtijden. We merken dat dat in Zwartsluis heel goed gaat. Mensen weten ook waar het om gaat. Zwemmen is nu alleen mogelijk als ze zich goed aan de regels houden.”

Gepubliceerd op maandag 01-03-2021 door Redactie|KN 414 keer gelezen.Weer Gaellemuun:

www.zwartewaterweer.nl

Advertenties:

Foto van de dag:

Advertenties: