MENU
Nieuws plaatsen

Nieuwstip: redactie@gaellemuun.nl |   WeTransfer |       


Zaterdag 23 oktober 2021 Algemeen:


Zoals het klokje in 'tOlde Staduus tikt, tik het nergens!

Oude torenuurwerk sinds jaren weer in gebruik

 J Pleijser Neemt het uurwerk officieel in gebruik.
J Pleijser Neemt het uurwerk officieel in gebruik.
foto: Klaas Noordstra

Genemuiden - Vanmiddag is het oude torenuurwerk na restauratie weer in gebruik genomen. Het uit 1883 stammende uurwerk heeft een mooie nieuwe plek gekregen op de 1e verdieping van  't Olde Staduus.

Na een inleiding van de voorzitter van de stichting Sijm van Lente heeft de aanjager van de restauratie de heer J Pleijser het uurwerk officieel in gebruik genomen door het in gang te zetten. Het uurwerk is geheel gerestaureerd. Verschillende ontbrekende onderdelen zijn opnieuw gemaakt, soms naar voorbeeld van gelijke uurwerken. Het opwinden van de klok gebeurt nu geautomatiseerd, en niet zoals vroeger met de hand. Ook is het uurwerk voorzien van een electronisch systeem om te zorgen dat de klok precies volgens atoomtijd loopt. Elke dag word het uurwerk tijdens het opwinden twee keer gesynchroniseerd.

Toine Daelmans Klokken & Uurwerken uit Lierop heeft in opdracht van de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden de restauratiewerkzaamheden van het oude uurwerk uitgevoerd. Sinds 1 januari 1975 heeft het Historisch Centrum Genemuiden, onderdeel van de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden, het oude torenuurwerk in beheer.

Het uurwerk is vanaf nu te bekijken in 'tOlde Staduus tijdens de reguliere openingstijden.

 

Het uurwerk in beeld
Opname en montage:Klaas
Gepubliceerd op vrijdag 07-09-2018 door Redactie|KN 3398 keer gelezen.Weer Gaellemuun:

www.zwartewaterweer.nl

Advertenties:

Meest gelezen:

Foto van de dag:

Advertenties: