MENU
Nieuws plaatsen

Nieuwstip: redactie@gaellemuun.nl |  WeTransfer |       


Donderdag 18 juli 2019 Algemeen:


Luiemotte, luiezotte, op goan stoan!

Genemuiden - Op woensdag 1 mei is het weer zover: Luiemotte. Langzamerhand wordt het dus tijd om plannen te gaan maken en aan de slag te gaan.

Volgens de traditie wordt dit feest gevierd op de eerste dag van mei. Al sinds mensenheugenis is het de gewoonte dat dan in de vroege ochtend de kinderen met de Luiemottes door de straten van Genemuiden trekken. Met hun gebel en gezang wekken zij de langslapers en roepen hen op uit bed te komen. Ook dit jaar zal de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden deze traditionele voorjaarsviering organiseren.

Om het maken van een Luiemotte te stimuleren, zijn de regels eenvoudig. Maak het niet te ingewikkeld, dat deed men vroeger ook niet. Een Luiemotte maken is niet zo moeilijk als het lijkt: de basis wordt gevormd door een ladder met daaroverheen een wit laken. Verder kan er wat gaas of een gebogen buis worden gebruikt om wat vorm aan het geheel te geven.

Het belangrijkste is echter de versiering. Omdat het om een lentefeest gaat, moet die voor een deel uit weidebloemen bestaan. Maar ook ander natuurlijk materiaal mag gebruikt worden. Een enkel lint, slinger of iets dergelijks is ook geen probleem. Op de website van de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden, www.oudgenemuiden.nl kun je zien hoe je een Luiemotte maakt. Er is een handleiding, foto’s van het maken van een Luiemotte en een film te vinden.

Er wordt een klein kind (of een pop) meegedragen (vroeger was dit een langslaper die hiervoor uit zijn bed werd gehaald), want de luilakken worden immers gemaand om op te staan! Je kunt zelf bepalen hoe lang je een Luiemotte maakt (lange of korte ladder). Rond een Luiemotte moeten niet teveel kinderen lopen. Een lange Luiemotte telt maximum acht personen. Als men een korte Luiemotte maakt, moet het aantal deelnemers hierop aangepast worden. Er zijn geen regels welke kleding de deelnemers moeten dragen. Men kan dat zelf bepalen. Er wordt geen 1e , 2e prijs enz. toegekend. Iedere deelnemer wordt op dezelfde manier beloond!

Op de ochtend van woensdag 1 mei mogen de Luiemottes vanaf 7.00 uur vrij door Genemuiden trekken. Om half acht moeten ze zich melden bij de controlepost bij tandarts Rooker aan de Pr. Irenestraat. Rond kwart voor 8 verzamelen de Luiemottes zich op de Kaai, vóór ’t Olde Staduus. De deelnemers krijgen daar een versnapering.

’s Avonds om zeven uur verzamelen de Luiemottes zich bij het Historisch Centrum Genemuiden. Verwacht wordt dat de deelnemers hierna met de Luiemotte een rondgang maken door de Meente. Alle deelnemende kinderen krijgen op woensdagavond 1 mei een medaille. De kinderen hoeven dus op een latere datum niet meer terug te komen in het Historisch Centrum Genemuiden om hun medaille op te halen.

Gepubliceerd op maandag 15-04-2019 door Redactie|KN 530 keer gelezen.Weer Gaellemuun:

do 18 jul 12° / 24°
6
vr 19 jul 15° / 25°
7
za 20 jul 16° / 24°
6
www.zwartewaterweer.nl

Advertenties:

Foto van de dag:

Advertenties: