MENU
Nieuws plaatsen

Nieuwstip: redactie@gaellemuun.nl |   WeTransfer |       


Zaterdag 23 oktober 2021 Interviews:

Genemuiden - De gemeente Zwartewaterland voert woonbeleid voor het goed wonen voor iedereen in de gemeente. De rekenkamercommissie van de gemeente Zwartewaterland heeft onderzocht in hoeverre dat beleid effectief en efficiënt was, en welke verbeteringen eventueel mogelijk zijn. Daarmee ondersteunt de rekenkamercommissie de gemeenteraad en het college bij de keuzes die er gemaakt moeten worden rondom wonen.

Gepubliceerd op vrijdag 11-09-2020 door Redactie|KN


Genemuiden - Wist u dat Genemuiden een heuse profwielrenner heeft voortgebracht? 

Pascal Eenkhoorn is nog maar 23 jaar, maar kan al een aantal jaren de kost verdienen met zijn sport. Hij zit zelfs in één van de meest gerenommeerde wielerploegen ter wereld, namelijk team Jumbo Visma. Zijn ploeggenoten zijn bijvoorbeeld Tom Dumoulin (o.a. winnaar van de Giro d'Italia), Steven Kruijswijk en Wout Van Aert, beslist geen kleine jongens.  

Nu er in het corona tijdperk geen wedstrijden zijn en Pascal niet dagelijks  in Europa rondreist en zich van de ene wedstrijd naar de andere wedstrijd haast, heeft hij wat vaker tijd om zijn ouders in Genemuiden te bezoeken.

Johan Cruijff zei het al: 'Elk nadeel heb zijn voordeel' en zo was het in deze tijd dus een stuk eenvoudiger om met Pascal af te spreken en hem thuis bij zijn ouders te interviewen.

Ik kwam erachter dat het leven als profwielrenner niet altijd over rozen gaat en dat je heel veel moet doen en heel veel moet laten om succesvol te zijn in je sport.

Lees mee met het verhaal van Pascal.

Gepubliceerd op dinsdag 07-07-2020 door Aline Mateboer


Genemuiden - Iedereen droomt er wel eens van om van je hobby of je sport je beroep te maken. Ook ik, ik heb diverse hobby’s maar in geen van deze hobby’s blink ik  dusdanig uit dat ik er mijn boterham mee zou kunnen verdienen.  

Eén van mijn hobby’s, het maken van taarten, is behoorlijk uit de hand gelopen en ik krijg regelmatig opdrachten om  voor anderen tegen betaling een taart te maken. Maar in principe moet er nog steeds geld bij, want de kosten van alle spullen die ik heb aangeschaft in de loop der tijd, wegen bij lange na niet op tegen de inkomsten. En nog maar niet te spreken van de vele tijd die er in gaat zitten. Maar ik heb er heel veel plezier in en dat is natuurlijk ook wat telt en hobby’s kosten nu eenmaal geld. 

Gepubliceerd op donderdag 02-07-2020 door Aline Mateboer


Genemuiden - Dinant van Dijk is al de derde generatie in het bedrijf van de familie Van Dijk en heeft, sinds de oprichting van het uitvaartbedrijf in 1959, eveneens voor dit unieke en dienende beroep  gekozen. Dinant heeft het bedrijf overgenomen van zijn vader Joop, die op zijn beurt het vak heeft geleerd van zijn vader Johan van Dijk. En zoals het een goed familiebedrijf betaamt, kan Dinant altijd een beroep doen op zijn familie voor assistentie. 

Dinant heeft het druk in het coronatijdperk en normaal gesproken zou je zeggen hoe meer werk hoe beter, maar in dit geval ligt het toch wat gevoeliger. ‘Meer werk’ voor zijn uitvaartbedrijf betekent automatisch ook ‘meer leed’ bij anderen, waaronder zijn klanten. Toch is die paradox onvermijdelijk en is het een vast gegeven. 

Gepubliceerd op zaterdag 06-06-2020 door Aline Mateboer


Genemuiden - We leven nog steeds in een soort boze droom en ondanks dat de regering wat versoepelingen heeft aangekondigd, zijn we nog steeds niet vrij om te gaan en te staan waar we willen. Zelf heb ik er geen problemen mee, maar ik zie en hoor om me heen dat er wel steeds meer mensen zijn die dat wel krijgen.

Onlangs stond er een gefrustreerde vrouw bij de groenteboer, die helemaal klaar was met het houden van afstand en het niet zo lang meer ging volhouden. Ze vond dat ze haar mening wereldkundig moest maken in de zaak van de groenteboer. Er ontbrandde een felle discussie tussen de voor- en tegenstanders van de anderhalve meter, waarbij ik moet zeggen dat de bewuste dame ver in de minderheid was, sterker nog, ze was de enige die niet zo goed kon omgaan met de regels. Ik heb me niet gemengd in de dialoog, ik laat dit in dit soort gevallen liever aan anderen over.

Gepubliceerd op donderdag 28-05-2020 door Aline Mateboer


Genemuiden - In een eerder interview heb ik het er al eens eerder over gehad, onze samenleving draait voor een groot deel op vrijwilligers. Maar, je hebt vrijwilligerswerk en vrijwilligerswerk en het is in principe allemaal even belangrijk, maar deze keer vraag ik mij toch af wat de drijfveer van mensen is om dit soort vrijwilligerswerk te doen.  Brandweerman is niet zo maar even een bijbaantje, het vergt veel inzet,  tijd en energie, zowel van jezelf als van het thuisfront.

Gepubliceerd op zaterdag 02-05-2020 door Aline Mateboer


Genemuiden - Door de onwerkelijke situatie, genaamd corona crisis,  is het houden van interviews even op een laag pitje komen te staan c.q. helemaal stop gezet. Naarmate deze periode steeds langer duurt en we ook wel weer eens iets anders willen horen en lezen dan deprimerende artikelen over het corona virus, heb ik de pen weer opgepakt en de mensen die al op mijn lijstje stonden deze maand weer benaderd.

Gepubliceerd op vrijdag 24-04-2020 door Aline Mateboer


Genemuiden - Na zelf vele cruises gemaakt te hebben en heel veel inside verhalen gehoord te hebben van mijn broer, ook officier bij de Holland Amerika Lijn,  wilde ik nu het verhaal wel eens horen van een andere Genemuidiger die eveneens op een cruiseschip bij de Holland Amerika Lijn werkt. Momenteel ligt deze hele toeristische tak stil en liggen er tientallen cruiseschepen van alle rederijen ergens ter wereld voor de kant of op zee, en kan het personeel geen kant op, niet naar huis en niet op reis. 

Henk Jan de Boer (37), geboren en getogen in Genemuiden en momenteel woonachtig in Stadshagen was net een paar weken thuis voor de crisis uitbrak. Henk Jan is “Staff Chief Engineer” op de Nieuw Amsterdam en dat  is niet zo maar een baan. Hij is na de Chief Engineer ‘second in command’ van de technische afdeling waar zo’n 75 mensen werken en moet niet alleen  85.000 paarden in toom houden, maar ook zorgen dat  zo’n 3.000 mensen zich veilig kunnen wanen tijdens hun welverdiende vakantie.

Gepubliceerd op vrijdag 03-04-2020 door Aline Mateboer


Het is stil op straat

Voorbeschouwing op het voorlopig laatste interview

Genemuiden - Ondanks de aanvankelijke maatregelen tot het bestrijden van het coronavirus moest het kabinet begin van deze week de genomen maatregelen toch aanscherpen, omdat de mensen zich niet aan de regels hielden. 

Burgemeesters krijgen meer bevoegdheden en mogen nu ook handhaven, waarbij er zelfs hoge boetes uitgedeeld mogen worden.

En nu lijkt het erop dat het kwartje is gevallen, dat mensen nu eindelijk de ernst van de situatie inzien.  Het is duidelijk rustiger op straat en in de winkels, maar af en toe zie je nog wel mensen die de minimale afstand van 1,5 m (twee armlengtes) toch nog in de wind slaan. Maar het overgrote deel houdt zich nu wel degelijk aan de regels en blijft zo veel mogelijk thuis.

Gepubliceerd op donderdag 26-03-2020 door Aline Mateboer


Gaellemuun en de Gaellemunigers

René van der Weij, de gedreven trainer van SC Genemuiden

Genemuiden - SC Genemuiden staat inmiddels weer in de bovenste gelederen van de competitie, weliswaar net niet in de top drie maar toch op plaats vier, achter Staphorst, Eemdijk en ACV. 

De 38-jarige voetbalcoach René van der Weij is nu ruim een jaar hoofdtrainer bij SC Genemuiden en heeft sindsdien al een behoorlijk aantal successen geboekt. 

Ik had een leuk gesprek met hem over zijn reden om te wisselen van VV Buitenpost naar SC Genemuiden, zijn doelen als voetbaltrainer en natuurlijk ook over een aantal persoonlijke dingen. En ik mocht getuige zijn van de thuiswedstrijd tussen SC Genemuiden en SV Urk. Ik was nog nooit eerder bij de plaatselijke voetbalclub geweest en heb, behalve een keer een wedstrijd van het Nederlands elftal in de Arena (tegenwoordig Johan Cruijff ArenA), nog nooit een live voetbalwedstrijd gezien. 

Gepubliceerd op zondag 01-03-2020 door Aline Mateboer


Genemuiden - Bij het NOC*NSF zijn 77 sportbonden aangesloten met in totaal ruim 4,3 miljoen leden. De KNVB is hiervan veruit de grootste sportbond en telt ruim 1,2 miljoen leden, gevolgd door de Nederlandse Tennisbond met 570.000 leden en opvallend op een derde plaats staat de Nederlandse Sportvisserij met 562.000 leden.

Gepubliceerd op maandag 24-02-2020 door Aline Mateboer


Gaellemuun en de Gaellemunigers

Sander Sleking, havenmeester en van alle markten thuis

Genemuiden - Zoals ik al aangaf in de voorbeschouwing van dit interview, kon ik me bij het beroep van havenmeester niet heel veel voorstellen. Ja, in de zomer lekker in de buitenlucht werken en een beetje gezellig doen met de bootjesmensen, die op vakantie zijn en doorgaans goedgehumeurd zijn.

Gepubliceerd op maandag 03-02-2020 door Aline Mateboer


Genemuiden - Er zijn van die beroepen waarvan je geen idee hebt wat zo’n baan nu eigenlijk inhoudt. Soms zie je vacatures voorbij komen met ingewikkelde Engelse functiebenamingen, waarbij je je helemaal niets kunt voorstellen en dan denk ik vaak; ‘Wat doet zo iemand voor werk en weten ze zelf eigenlijk wel wat hun baan inhoudt?’

Dat een CEO (Chief Executive Officer) gewoon een Algemeen Directeur is en een Office Manager een veredelde Directiesecretaresse is, weet iedereen tegenwoordig wel. Maar dat een Executive Compensation Manager eigenlijk maar een gewone salarisadministrateur is, tja, daar heb je mijns inziens toch wel een beetje fantasie voor nodig.

Gepubliceerd op zaterdag 25-01-2020 door Aline Mateboer


Genemuiden - De huisarts heeft een hele belangrijke functie in de samenleving, hij is bekend met de meest gewone, maar ook ongewone kwalen van zijn patiënten, ziet niet alleen de fysieke, maar ook mentale problemen, intieme problemen, problemen in de relatiesfeer of zelfs financiële problemen die ziekte tot gevolg kunnen hebben, zijn hem niet vreemd. Geen van deze problemen mogen ooit op straat komen en mij lijkt het best moeilijk om sommige dingen voor je zelf te houden, want je mag hier zelfs niet eens met je partner over praten. 

Gepubliceerd op vrijdag 03-01-2020 door Aline Mateboer


2 reacties.

Genemuiden - Als je kleine kinderen vraagt: ‘Wat wil je later worden?’, dan krijg je meestal als antwoord ‘brandweerman’, ‘politieagent’, ‘stewardess’, ‘piloot’, ‘fotomodel’ of ‘astronaut’, maar meestal komen die dromen niet uit.

Mijn broer bijvoorbeeld wist al vanaf zijn vierde jaar wat hij wilde worden en hij bleef het volhouden naarmate de jaren verstreken. Hij is nooit van zijn standpunt afgeweken en uiteindelijk is hij dat geworden wat hij als kind al riep.

Gepubliceerd op maandag 30-12-2019 door Aline Mateboer


Klasien Hoekman-Fuite

Enthousiaste en niet weg te denken vrijwilligster in de Gaellemuniger samenleving

Genemuiden - Onder vrijwilligerswerk wordt verstaan  ‘werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving’. 

Uit gegevens van het CBS blijkt dat bijna 50%  van de bevolking zich minstens één keer per jaar als vrijwilliger inzet voor een organisatie of vereniging en besteedt daar gemiddeld 4,5 uur per week aan. 

Nederland zou er heel anders uitzien zonder vrijwilligers. Sporten wordt onbetaalbaar, hobbyclubs zouden ophouden te bestaan, musea zouden moeten sluiten en veel mensen zouden in een sociaal isolement belanden. Ook liefdadigheidsinstellingen zouden het heel erg moeilijk hebben.

Gepubliceerd op zaterdag 07-12-2019 door Aline Mateboer


Stop laden artikelen

Weer Gaellemuun:

www.zwartewaterweer.nl

Advertenties:

Meest gelezen:

Foto van de dag:

Advertenties: