MENU
Nieuws plaatsen

Nieuwstip: redactie@gaellemuun.nl |  WeTransfer |       


Donderdag 12 december 2019 Algemeen:


Ook in Genemuiden is het komkommertijd!

1 reactie.
foto: Aline Mateboer

Genemuiden - Overal is het hetzelfde rond deze tijd van het jaar, bijna iedereen is op vakantie, ook de politici en er is weinig nieuws te melden. In Engeland noemen ze deze periode ‘silly season’ en in Frankrijk heet het wat minder blijmoedig ‘morte-saison’. Georges Chelon zong er in 1966  zelfs een liedje over, maar daar word je ook niet heel vrolijk van. In Duitsland lijkt het al wat meer op onze eigen benaming en noemen ze het verschijnsel ‘Sauregurkenzeit’, alhoewel dit wel weer een beetje zuurder klinkt.

U zult zich afvragen wat komkommers te maken hebben met deze rustige periode in de zomer. De herkomst van de term ‘komkommertijd’ is niet helemaal duidelijk. Er zijn meerdere mogelijke verklaringen voor, één daarvan is dat in het verleden, toen er nog geen kassen bestonden, de komkommers en ook augurken in juli en augustus geoogst werden. Alleen de kwekers hadden het druk, maar in andere branches was het rustig en na verloop van tijd begon men deze twee dingen met elkaar te associëren en het woord  ‘komkommertijd’ werd geboren.

Maar eigenlijk zijn komkommers ‘an sich’ helemaal niet saai. Alleen al het vraagstuk, is komkommer een groente of is het fruit, houdt de gemoederen bezig. Ik zou zeggen, google het eens, want ik dwaal op deze manier te ver af …

De bouwvak Noord is deze week dus begonnen en Genemuiden lijkt wel een ‘ghost town’. De helft van de winkels is gesloten of heel beperkt open en de straten zijn uitgestorven. Op het industrieterrein, waar je anders goed moet uitkijken om niet omver gereden te worden door een trekker die opeens uit een bedrijfspand de weg op scheurt en je heel erg moet oppassen dat je niet door een heftruck met een gevaarlijk lange pen doorboord wordt, is het angstaanjagend stil.

Ook de vrachtwagens die doorgaans aan de Schering  en De Blokmat bivakkeren, zijn in geen velden of wegen te bekennen. 

Alleen in de haven is het druk, het is een komen en gaan van bootjes in de waarste zin van het woord. Want als veel winkels gesloten zijn, zelfs de visboer verstek laat gaan op zaterdag en er verder weinig vertier is in Genemuiden, gaan ze ook weer snel naar elders, waar wel wat te beleven valt. Ook heb ik her en der een aantal fietsers gespot, die hun vakantie op een sportieve manier doorbrengen en bepakt en bezakt door het land trekken.

Ondanks het feit dat iedereen een welverdiende vakantie gegund is, is het buiten de zomervakantie periode een stuk gezelliger in ons stadje!

Fijne vakantie!!

Gepubliceerd op donderdag 01-08-2019 door Aline Mateboer 1671 keer gelezen.Weer Gaellemuun:

do 12 dec /
7
vr 13 dec /
5
za 14 dec /
5
www.zwartewaterweer.nl

Advertenties:

Foto van de dag:

Advertenties: