MENU
Nieuws plaatsen

Nieuwstip: redactie@gaellemuun.nl |   WeTransfer |       


Zaterdag 23 oktober 2021 Interviews:


Gaellemuun en de Gaellemunigers

Sander Sleking, havenmeester en van alle markten thuis

Genemuiden - Zoals ik al aangaf in de voorbeschouwing van dit interview, kon ik me bij het beroep van havenmeester niet heel veel voorstellen. Ja, in de zomer lekker in de buitenlucht werken en een beetje gezellig doen met de bootjesmensen, die op vakantie zijn en doorgaans goedgehumeurd zijn.

Ik kan me herinneren dat de man van een oud-collega brugwachter was in Blokzijl en hij werkte alleen maar in de zomer als het druk was met de pleziervaart en ’s winters zat hij in de ww.

Dat idee had ik dus ook een beetje bij het beroep ‘havenmeester’. Maar dat in onze gemeente ook de industriehavens van de drie kernen onder de taken van de havenmeester vallen, de havenmeester ook tevens marktmeester is en zelfs BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar), dat had ik even niet in de gaten.

En nu snap ik dus ook, dat het nog wel even puzzelen was om een afspraak te maken, want onze havenmeester is een drukbezet baasje!

Lees hieronder zijn verhaal.

 

Kun je in het kort vertellen wat het werk van havenmeester inhoudt?

Het is een breed begrip en het werk is in een aantal facetten verdeeld.

De gemeente doet het beheer van o.a. de industriehavens in twee kernen, de Grintwal en de Kade in Hasselt, de industriehaven en de haven in Genemuiden en de havens voor de pleziervaart. In Genemuiden doen we alles volledig zelf, de passanten ontvangen, gelden innen, toiletgebouwen schoonmaken etc. De Stichting Recreatiecentrum in Zwartsluis beheert zelf de pleziervaart.

Hoe ziet je gemiddelde werkweek eruit?

Dat is heel divers. Buiten dat ik havenmeester ben, ben ik ook marktmeester en BOA en sinds een jaar of twee  ben ik betrokken bij het waterplan. Dat is een samenwerkingsverband tussen politie, de gemeente Steenwijkerland, de gemeente Meppel, Staatsbosbeheer, de provincie Overijssel, hengelsport, natuurmonumenten en de gemeente  Zwartewaterland. Samen  met de politie proberen we de veiligheid op het water te vergroten. 

We werken ook met een aantal vrijwilligers die van allerlei werkzaamheden verrichten. Je kunt hierbij denken aan ondersteuning op de weekmarkten en het draaien van de bruggen in Hasselt. En in het naseizoen en in de winter heb je veel te maken met  onderhoud en voorbereidingen voor het volgend seizoen.

De pleziervaart is natuurlijk voornamelijk in de zomer en de industriehavens gaan continue door. We hebben een grootgebruikers app, waar vragen over  het reserveren van ruimte in de haven binnenkomen. Vaak wordt het ook wel onderling geregeld, de ondernemers hebben goede contacten, maar als het niet lukt hebben we gezamenlijk overleg hierover.

Fuite bijvoorbeeld krijgt heel veel goederen binnen per schip en zij hebben een bepaald gebied in de haven waar ze eigenlijk continue de beschikking over hebben. Dan hebben we nog de zandtransporten en Breman Machinery met de grote takelwerkzaamheden, die moeten allemaal worden aangemeld en dan puzzelen we dat in elkaar.

Verder heb je de drie markten, dinsdag in Genemuiden, donderdag in Hasselt en vrijdag in Zwartsluis.  Dan moeten de terreinen leeggemaakt worden, je moet faciliteren,  afspraken maken als er iemand weg gaat of erbij komt.

En er zijn nog een  aantal andere standplaatsen die door de gemeente worden vergund, zoals bijvoorbeeld de standplaatsen bij tandarts Roker in Genemuiden op vrijdagochtend, daar staan een stuk of drie kramen, en op zaterdag staat er een viskraam bij de Jumbo in Hasselt. Verder heb je de incidentele kramen, bijvoorbeeld met Kerst de oliebollenkraam, de loempiakraam en de verkoop van kerstbomen.

Op zaterdag staat de visboer altijd op het havenplein in Genemuiden. Maar als er  een evenement is moet de kraam verplaatst worden naar een andere plek, die moet dan weer worden afgezet, de buitendienst moet borden regelen, verkeersmaatregelen moeten getroffen worden, er moet een aankondiging komen, etc. Het is niet alleen een kwestie  van ‘we zetten de kraam daar wel even neer’. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden.

Ook de jaarlijkse evenementen behoeven veel voorbereiding. Zo beginnen de voorbereidingen voor de Biestemerk al weer in januari. Dan is er nog de jaarlijkse wielerronde,  dat is ook een behoorlijk ding. Je treft de voorbereidingen samen  met politie, brandweer, de gemeente als vergunningverlener, veiligheidsadviseurs en BOA’s. Dat is ook een hele klus en dat is niet zo maar even georganiseerd.

Een van de taken die ik heb is BOA op evenementen en dat wordt steeds een groter deel van de functie naast het havenmeesterschap. Ik heb hier ook maar één collega. Eigenlijk ben ik half havenmeester/marktmeester en half BOA. Maar de functies lopen wel een beetje door elkaar heen. 

Als BOA moet je een gedegen opleiding volgen en je hebt ook steeds bijscholing, ieder jaar weer, je moet blijven leren voor je licentie en dat  is best pittig. 

Heb je nog een leuke anekdote?

Er zijn natuurlijk heel veel anekdotes, maar eentje is me wel bij gebleven. We kregen een melding op het water toen we bij de Blauwe Hand voeren. Het was echt ontzettend slecht weer, onweer, regen hagel en bij Vollenhove,  bij de strekdam die onder water ligt, was iemand vast komen te zitten met een boot. Het telefoontje kwam van zijn vrouw, ze was gebeld door haar man dat hij vast zat, maar toen viel de verbinding weg en hij had niet kunnen vertellen waar hij was.

Wij kregen de melding via de noodoproep en zijn toen zo snel het ging en met blauwlicht die kant op gevaren.  Uiteindelijk hebben we hem gevonden, maar het was zo ontzettend slecht weer dat we zelf nog moesten schuilen, het was echt gevaarlijk. Toen we uiteindelijk bij hem waren is  de politieagent uit de boot gegaan met touwen en heeft het jacht aan onze boot vastgeknoopt en losgetrokken.

Wij gingen er van uit dat de man (het was een man op leeftijd) zo geschrokken was en het liefst direct naar huis wilde na dit hachelijke avontuur, maar hij ging gewoon door met z’n geplande reis van twee weken. Als ik in zijn schoenen had gestaan, had ik het echt wel voor gezien gehouden.

Er  gebeurt natuurlijk van alles op het water, ook dodelijke ongevallen, dat zijn helemaal geen leuke dingen. Maar het is wel mooi als je er voor iemand kunt zijn en mensen kunt helpen.

Hoe ben je in de functie havenmeester terecht gekomen?

Dat is eigenlijk best een lang verhaal. Toen we vroeger in Dieren woonden hadden we een zeilboot in de Kranerweerd liggen en daar gingen we mee op vakantie. Toen mijn vader werk kreeg  in Kampen zijn we naar Zwartsluis verhuisd en daar gebleven.

Via mijn werkgever in Zwolle ben ik bij de gemeente Zwartewaterland terecht gekomen als jobcoach. Ik begeleidde mensen met  een achterstand tot de arbeidsmarkt en zorgde dat ze aan het werk konden.  Dat heb ik voor verschillende gemeenten gedaan o.a. Dalfsen en dus later Zwartewaterland. Op een gegeven moment kwam de vacature van havenmeester vrij, dat leek mij wel interessant en ik heb gesolliciteerd.

Veel van de werkzaamheden konden gedaan worden samen met kandidaten, zoals licht onderhoud, toiletten schoonmaken, schoffelen rond de haven, steigers schoon spuiten etc. Zo  kon ik mijn vaardigheden weer gebruiken en helpen om deze mensen te begeleiden richting de arbeidsmarkt.

Op een gegeven moment liet de gemeente weten dat ze ook wel behoefte hadden aan een BOA, voor bijvoorbeeld evenementen en het leegmaken van marktterreinen en toen heb ik die opleiding gevolgd. Na het behalen van mijn diploma heb ik er zo’n twee jaar niet heel veel mee gedaan behalve de werkzaamheden met betrekking tot de marktterreinen.

Ik ben overgestapt van het sociaal domein en ben me volledig gaan concentreren op de  havens en markten met nu ook het BOA gedeelte er bij. Zo ben ik dus in deze functie terecht gekomen. Voor de gemeente Zwartewaterland  werk ik al weer sinds 2010.

Het project om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt  zich verder te laten ontwikkelen, bestaat nog steeds bij de gemeente, maar dat doet  nu iemand anders. Het is dus wel een succes gebleken.

Wat is de grootste uitdaging in je werk?

Dat zijn wel een aantal dingen, bijvoorbeeld in de haven zorgen dat alles in elkaar valt als een puzzelstuk en dat iedereen tevreden is. Op een evenement moet je zorgen da alles in goede banen verloopt, dat een evenement staat en dat iedereen in Zwartewaterland van dat evenement kan genieten. Je praat dan bijvoorbeeld over de Biestemerk in Genemuiden, het Euifeest in Hasselt en de sleepbootdagen in Zwartsluis, dat geeft heel veel voldoening.

Achter de schermen gebeurt er natuurlijk veel meer dan mensen weten. Je hebt bijvoorbeeld te maken met veiligheidsaspecten, met bak- en braadkramen, wegafzettingen etc. De uitdaging zit in het traject er naar toe, maar ook daarna weer bij de briefing, zodat we voor de volgende keer eventueel een verbeterslag kunnen maken.  

Wat zijn de leuke kanten aan je werk en wat de minder leuke?

Als het lekker weer is en de mensen genieten in de havens, op de markten en evenementen.

De mindere kant is toch wel als je ’s ochtends om een uur of vijf naar buiten moet in de regen, het donker en de kou. Het is ook vervelend als je mensen moet bewegen om hun voertuig weg te halen.

Wat voor bevoegdheden heb je als BOA?

De verschillende functies en opsporingsbevoegdheden die een buitengewoon opsporingsambtenaar kan hebben, zijn ondergebracht in zes domeinen. Ik werk in domein 1, Openbare Ruimte en dat is vrij breed.

We zijn pas twee à drie jaar geleden bij de gemeente begonnen met het inzetten van BOA’s en we doen nog niet alles. Maar je moet bijvoorbeeld denken aan het uitdelen van parkeerbonnen, het afslepen van voertuigen, eigenlijk dat soort kleine ergernissen. Maar het doel is niet alleen bonnen uitschrijven, het met elkaar dingen oplossen staat voorop.  Dat lukt meestal goed, eerst het traject ingaan van communiceren en waarschuwen, het met elkaar in gesprek gaan, daar ligt in Zwartewaterland de kracht. De bereidheid om er met elkaar uit te komen is groot in de gemeente. Het is ook een stuk voldoening om zonder al te rigoureuze maatregelen dingen voor elkaar te krijgen en samen tot een oplossing komen.

De leefbaarheid, schoon, veilig, heel, die dingen, dat is wat je wilt bereiken met elkaar en dat is wel een uitdaging maar geeft ook veel voldoening.

Wat betekenen normen en waarden voor je?

Ik respecteer ieder mens zoals hij/zij is, daar ligt  de basis. Die visie wordt ook wel door heel veel mensen in Zwartewaterland gedragen.  Hier groet je elkaar nog, dat zie je in heel veel grotere steden niet meer, mensen lopen gewoon langs elkaar heen. Met respect voor elkaar en met elkaar, dat vind ik privé, maar ook zakelijk belangrijk.

Met wie zou je een dagje willen ruilen?

Niet zo zeer met iemand, maar met een BOA uit een andere gemeente, gewoon om te kijken hoe het daar gaat. Ik heb zelf een uitdagende baan, ik ben daar heel tevreden mee en hoef niet zo zeer met iemand te ruilen. Ik zou trouwens niet op kantoor willen zitten, echt niet, dat is niks voor mij!

Vertel eens iets over je jeugd.

Ik ben 52 jaar geleden geboren in Rheden/Dieren, ik heb één broer.

Mijn vader moest voor zijn werk relatief veel verhuizen en wij zijn op mijn 14e vanuit Dieren naar Den Briel verhuisd, dat was wel een cultuurshock. Den Briel is trouwens ook een waterrijk gebied, onze familie houdt van watersport.

Van daaruit zijn we naar Zwartsluis verhuisd omdat mijn vader een baan in Kampen kreeg. Later ben ik van Zwartsluis naar Genemuiden verhuisd en heb hier 21 jaar gewoond. Sinds deze zomer wonen we weer in Zwartsluis, aan het water.

Wat voor kind was je?

Heel druk, ik deed tien dingen tegelijk en dat doe ik nu eigenlijk nog, ook qua werk.

Welke scholen heb je bezocht?

Uiteraard de lagere school, daarna mavo, havo en vwo. Na de middelbare school heb ik een  hbo opleiding voor  jobcoach gedaan. Daarnaast heb ik heel veel verkooptrainingen en -opleidingen gedaan.

Ben je getrouwd, heb je kinderen?

Ja, ik ben getrouwd, we zijn een samengesteld gezin, mijn vrouw heeft drie kinderen uit een eerder huwelijk en ik twee. Er wonen  nu nog twee kinderen thuis.

Wat doe je om te ontspannen en wat voor hobby’s heb je?

Ik heb best heel veel  hobby’s. De hoofdhobby is natuurlijk de  watersport en met ons eigen bootje in ons prachtige gebied rondvaren. Ook motorrijden is een grote hobby en met de camper op pad gaan.

Doe je aan sport?

Nee,  niet echt dus sowieso veel te weinig. We fietsen wel hoor, als het mooi weer is doen we geregeld een rondje De Belt.

Waar ga je naar toe op vakantie?

Meestal zijn dat actieve vakanties. Tot niet al te lang geleden gingen we vrij ver weg, Amerika en zo. Maar nu trekken we met de camper in Europa rond, waar ook nog zo veel te zien is. Vorig jaar zijn we bijvoorbeeld naar Noorwegen geweest en ook Zuid-Engeland hebben we gedaan.

M’n vrouw rijdt net als ik ook motor en we kunnen de motoren meenemen op de aanhanger. We gaan dan bijvoorbeeld met z’n tweeën naar Oostenrijk, zetten de camper ergens neer en maken van daaruit toertjes. Dat proberen we in ieder geval één keer per jaar te doen en daarnaast gaan we nog met de kinderen naar bijvoorbeeld Spanje. Steden bekijken vind ik trouwens ook heel leuk.

Wie kookt er bij jullie thuis?

Meestal degene die het eerst thuis is, dus dat wisselt.

Wat is je lievelingseten en wat lust je absoluut niet?

Ik lust eigenlijk alles wel, behalve gember. Ook houd ik wel van exotisch eten, we hebben in ons nieuwe huis ook een wokbrander en daar ben ik wel druk mee.

Wat ik ook lekker vind is BBQ en slow cooking, het langzaam garen op lage temperatuur. Ook in de winter en bijvoorbeeld met de Kerst doen we regelmatig een winterbarbecue. Ik hou wel van een kwalitatief goed stuk vlees. En ik heb ook nog een rookoven, waar je allerlei lekkere dingen in kunt maken.

Drink je liever koffie of thee, bier of wijn?

Koffie en een biertje, maar af en toe ook wel een glas wijn. Door de week drink ik eigenlijk helemaal niet, tenzij we een keer  bezoek hebben, maar anders alleen in het weekend.

Naar welke muziek luister je graag?

Van alles eigenlijk, maar wel meer jaren 60 tot  90 muziek en van Elvis tot ACDC. Ik hou niet van bijvoorbeeld hiphop muziek. Wat ik ook leuk vind is als je bijvoorbeeld op vakantie bent en er in een kroeg een  onbekend bandje speelt, dat is zo’n momentopname en  dat vind ik geweldig, dat blijft dan hangen. Iets kleinschaligs vind ik ook veel leuker dan zo’n heel groot concert waar 30.000 mensen zitten en de muziekkwaliteit ook nog niet geweldig is.

Wat baart je zorgen?

Dat het saamhorigheidsgevoel afneemt en dat de criminaliteit  steeds dichter bij  komt. De verharding en het geweld en hoe de mensen met elkaar omgaan. Kijk naar Zwolle, waar in Stadshagen al schietincidenten plaatsvinden, dat is heel dichtbij hoor en het komt gewoon langzaam onze kant op, dat vind ik heel jammer en dat baart me wel zorgen.

Wat vind je bijzonder aan de Gaellemunigers?

Ik heb veel respect voor de manier waarop ze de bedrijven hebben neergezet, dat vind ik echt heel knap, dat ondernemerschap.  Er wordt hard gewerkt en ze doen het met elkaar echt heel goed. Dat is wel de kracht van Genemuiden.

Je hebt ook nog echt die saamhorigheid en de sociale controle is aan de ene kant goed, aan de andere kant kan het ook een nadeel zijn. Maar mede daardoor is er wel een stukje veiligheid en wordt dat ook geborgd.

Dat de tradities in stand gehouden worden vind ik ook heel mooi.

Na dit gesprek ben ik een heel stuk wijzer geworden en ben erachter gekomen dat het beroep van havenmeester allesbehalve een gezellig zomerbaantje is, er komt nogal wat bij deze gecombineerde functie kijken.

Gepubliceerd op maandag 03-02-2020 door Aline Mateboer 5933 keer gelezen.Weer Gaellemuun:

www.zwartewaterweer.nl

Advertenties:

Meest gelezen:

Foto van de dag:

Advertenties: